Składniki:
• ziemniaki ugotowane - 300 gramów
• mąka - 1 szklanka
• jajko - 1 sztuka
• cebula - 1 sztuka
• białe wino wytrawne – 0,5 szklanki
• ząbek czosnku - 1 sztuka
• pomidorki malinowe - 100 gramów
• Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
• pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
• rukola - 200 gramów
• ser parmezan - 100 gramów
• Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i część startego parmezanu. Całość dokładnie zagnieć.
2. Ciasto podziel na kilka mniejszych części i przykryj ściereczką. Z pierwszej kuli uformuj długiego węża i pokrój go na mniejsze kawałki.
3. Na desce ułóż widelec i każdą kluskę przesuń po widelcu. Dociśnij ją palcem, aby ciasto odcisnęło się na widelcu, jednocześnie wywijając go na drugą stronę. Gotowe kluski wrzuć do gotującej się wody na około jedną minutę, po czym szybko przełóż do zimnej wody.
4. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekany czosnek, a gdy się delikatnie zarumieni, dodaj posiekaną chili i cebulkę. Przez chwilę smaż całość.
5. Dodaj puszkę pomidorów, białe wino, przekrojone na pół pomidorki oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne Knorr, które sprawi, że sos nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Całość gotuj 2-3 minuty. W razie potrzeby dolej trochę wody do sosu, połącz z kluskami. Gnocchi podawaj posypane parmezanem, wymieszane tuż przed podaniem z rukolą.
ip
fot. Knorr