Przetwory pachnące ziołami

Opublikowano: 2021-09-07
Niebanalne dżemy z warzyw i owoców z Appetitą.
Aby popularne dżemy i konfitury miały wyjątkową, nieoczywistą nutę smakową, warto do nich dodać zioła i przyprawy korzenne. To idealne składniki wynoszące „zwykłe” domowe przetwory na kulinarne wyżyny. Jak je wykorzystywać i do jakich owoców lub warzyw pasują najlepiej, podpowiada marka Appetita.

Lato to najlepszy czas na zamknięcie w słoikach jego najlepszych smaków: zrobienie kompotu z truskawek, konfitury z wiśni, marmolady ze śliwek albo nietypowych dżemów z warzyw, jak cukinia, dynia czy zielone pomidory. Nieprawdą jest, że mogą do nich trafić produkty gorszej jakości – czyli miękkie, przejrzałe, przywiędłe, ponieważ mają niekorzystny wpływ na smak i konsystencję przetworów. Jedyne owoce, które w stanie miękkim nadają się do wyrobu dżemów czy soków, to truskawki i maliny, pod warunkiem, że tylko lekko puszczają sok; jeśli da się wyczuć, że zaczęły fermentować, mogą się zwarzyć. Pod żadnym pozorem nie wolno używać składników, które nawet w minimalnym stopniu zaczęły pleśnieć – nawet wykrojenie zajętej części nie pomoże, ponieważ zarodniki pleśni są już w całym owocu.

Tradycyjnie do słodkich przetworów dodaje się jedynie cukier, ale warto pomyśleć, jak wzbogacić lub zaostrzyć ich smak i aromat, wykorzystując dobrze znane przyprawy. Taki owocowy dżem w ostrzejszej wersji stanie się doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs albo deski serów.

  • Sok z cytryny albo kwasek cytrynowy pasują do wszystkich przetworów – dodają im orzeźwiającej nuty i pomagają zachować piękny naturalny kolor.
  • Goździki  podkreślają smak i aromat śliwek (na słodko i marynowanych), gruszek oraz jabłek.
  • Cynamon stworzony jest do przetworów z jabłek; pasuje też do śliwek (zwłaszcza węgierek), gruszek, moreli i truskawek.
  • Pieprz dodaje pikantnej nuty przetworom z wiśni, truskawek i ze śliwek.
  • Chili pasuje do czerwonych porzeczek, malin, śliwek, truskawek i wiśni.
  • Rozmaryn można dodawać do przetworów z moreli, brzoskwiń, gruszek czy borówek.
  • Bazylia doskonale uzupełnia smak truskawek i moreli oraz – oczywiście – pomidorów.
  • Kolendra nadaje się do truskawek, jagód, śliwek i pomidorów.
  • Tymianek komponuje się z gruszkami, morelami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami i pomidorami.
  • Jałowiec dodaje się do czerwonych i czarnych porzeczek, agrestu oraz brzoskwiń.
  • Kurkuma ożywi kolor przetworów z wszelkich żółtych owoców.
  • Ziele angielskie podkreśla smak przetworów z dyni, śliwek i pomarańczy.
  • Gałka muszkatołowa pasuje do malin, jabłek, a także dyni.
  • Imbir dodaje się do truskawek, brzoskwiń i rabarbaru.

W polskiej kuchni najpopularniejsze są dżemy z truskawek, malin i wiśni. Appetita podpowiada, jak zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby móc cieszyć ich smakiem nie tylko do popularnych kanapek, ale także pieczonego kurczaka czy grillowanego sera.

Dżem truskawkowy z bazylią i pieprzem

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 40 dag drobnego cukru
  • opakowanie pektyny do dżemów
  • łyżka Kwasku cytrynowego Appetita
  • 2 łyżki Bazylii Appetita
  • 2 łyżki Pieprzu kolorowego Appetita

Wykonanie: truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i przełożyć do rondla z grubym dnem. Dodać cukier wymieszany z pektyną i kwaskiem cytrynowym, bazylię oraz pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmiksować blenderem, gotować jeszcze 5 min bez przykrycia, stale mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Dżem wiśniowy z chili i tymiankiem

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • łyżeczka papryki Chili mielone Appetita
  • 2 łyżki Tymianku Appetita
  • 35 dag brązowego cukru
  • 150 ml octu z czerwonego wina

Wykonanie: wiśnie umyć, wydrylować. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier, rozgrzać, skarmelizować. Dolać ocet, wymieszać do rozpuszczenia karmelu. Wrzucić wiśnie i przyprawy. Gotować bez przykrycia, często mieszając, aż dżem wyraźnie zgęstnieje. Gorący przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Korzenny dżem malinowy

Składniki:

  • 50 dag malin
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka Kwasku cytrynowego Appetita
  • po dużej szczypcie Imbiru mielonego i Gałki muszkatołowej Appetita
  • szczypta Chili mielonego Appetita
  • po 2-3 ziarenka Jałowca i Ziela angielskiego Appetita

Wykonanie: maliny przebrać, wrzucić do rondla z grubym dnem. Wsypać cukier i kwasek cytrynowy, wrzucić ziarenka jałowca i ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 15 min bez przykrycia, często mieszając. Wsypać imbir, gałkę i chili, wymieszać, gotować jeszcze 5 min. Wyjąć ziele i jałowiec. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Przetwory pachnące ziołami

Fot. Colian, Pixabay
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15