Z kolei współautor światowego sukcesu polskiej gry komputerowej „Wiedźmin” założył w stolicy wegańską restaurację Wegeguru. Te historie splotły się ze sobą, bo Bobby Burger i Wegeguru połączyły się w jedną grupę gastronomiczną, Real Food SA. Razem rozpoczęły właśnie akcję crowdfundingową. Fani obu marek mogą teraz wesprzeć rozwój sieci burgerowni i otwarcie kolejnych restauracji z kuchnią roślinną, stając się akcjonariuszami spółki Real Food. Cel zbiórki to 4 mln zł.
40 burgerowni w całej Polsce
Marka Bobby Burger zaczynała od food trucka, który w 2012 r. wyjechał na ulice Warszawy z hasłem: „Real Food, Real People” – prawdziwe jedzenie dla prawdziwych ludzi. W ciągu 7 lat twórcy marki – Bogumił Jankiewicz i Krzysztof Kołaszewski – pokazali, że wiedzą, jak skalować biznes gastronomiczny. Na koniec ubiegłego roku mieli 38 burgerowni własnych i franczyzowych, działających w 17 dużych polskich miastach. Lokale Bobby Burger odwiedza ponad milion klientów rocznie.
W maju ruszył kolejny lokal marki, tym razem na pływającej platformie WIR, która zacumowała na Wiśle, przy warszawskim Moście Poniatowskiego. Lada moment do sieci dołączy 40. lokal, w stołecznej Galerii Młociny. – Wszystkie lokale Bobby Burger utrzymane są w spójnym klimacie kultury miejskiej, a jednocześnie każdy z nich zawiera lokalny akcent. W nowej burgerowni w galerii na Młocinach będzie znajdował się mural autorstwa warszawskiego duetu artystycznego Takie Pany, który bezpośrednio nawiązuje do zlokalizowanej tuż obok Huty Warszawa – zapowiada Maciej Sobolewski, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży w sieci Bobby Burger.
Do połowy br. sieć powiększy się dodatkowo o pierwszą burgerownię w Siedlcach, trzeci lokal Bobby Burger na mapie Łodzi i drugi w Szczecinie – tym razem w nowym systemie kontenerowym Bobby Burger Smart Cube. W najbliższym czasie marka na nowo zagości w Gdańsku.
Wegeguru też rozwinie sieć
Na koniec ubiegłego roku założyciele sieci Bobby Burger powołali do życia grupę kapitałową Real Food SA. Do biznesu dołączył Michał Kiciński, współzałożyciel CD Projekt – polskiej firmy z branży gier wideo, która stoi za międzynarodowym sukcesem gry „Wiedźmin”. – Michał Kiciński do naszej spółki wniósł swoją restaurację Wegeguru. Teraz wspólnie będziemy pracować nad tym, aby rozwinąć ją w sieć i wyjść poza granice stolicy – mówi Krzysztof Kołaszewski, współzałożyciel sieci Bobby Burger i członek zarządu Real Food SA.
Wegeguru to działająca w centrum Warszawy wegańska restauracja, która wypełnia lukę na rynku kuchni roślinnej. Od ponad roku przyciąga coraz większą społeczność nazwiskami mistrzów kuchni i jakością potraw. Dzięki akcji crowdfundingowej i kolejnym inwestycjom marka będzie mogła rozszerzyć koncept na kolejne restauracje już w ciągu 3 najbliższych lat.
Jak zostać współwłaścicielem Bobby Burger i Wegeguru?
Crowdfunding, czyli finansowanie społecznościowe, staje się coraz popularniejszą metodą zdobywania środków na rozmaite inicjatywy: społeczne, kulturalne, a także spełnianie marzeń. Swoją szansę w finansowaniu społecznościowym dostrzegli także przedsiębiorcy. Tak powstał crowdfunding udziałowy (equity crowdfunding), w którym grupa inwestorów, w zamian za wpłacone kwoty, obejmuje udziały w przedsiębiorstwie i prawo do przyszłych zysków.
Dzięki crowdfundingowi także do grona wspólników Real Food SA, mogą dołączyć nowi akcjonariusze, w tym na przykład miłośnicy burgerów Bobby Burger lub roślinnej kuchni Wegeguru. 9 maja ruszyła kampania crowdfundingowa na platformie Crowdway.pl. W ramach finansowania społecznościowego spółka Real Food chce pozyskać 4 mln zł na otwarcie kolejnych lokali Bobby Burger i Wegeguru. – Zakładamy, że do 2022 roku w kraju będzie działać 67 lokali Bobby Burger i 4 Wegeguru – zapowiada Maciej Sobolewski.
Akcje i coś na ząb
W ramach inwestycji o minimalnej wartości 395 zł inwestorzy crowdfundingowi – oprócz akcji spółki Real Food SA – otrzymają vouchery na zakupy w lokalach sieci Bobby Burger. W zależności od wartości wkładu mają do wyboru pakiety: Classic, Cheese, Hot Bacon, Cheese & Bacon i megapakiet Alibaba. Real Food zadba też o pełny żołądek inwestorów, którzy preferują kuchnię wegańską, bo vouchery na dania w burgerowniach wymienić można na zaproszenia do restauracji Wegeguru.
Więcej informacji na: https://akcja.realfood.com.pl/
Fot. Real Food SA
Informacja prasowa