„Przyprawy, które leczą” – recenzja

Opublikowano: 2020-11-18
Recenzja książki „Przyprawy, które leczą”.
Ciekawa i inspirująca książka kulinarna przedstawiająca leczniczą moc natury i przypraw, które wszyscy znają i stosują w kuchni.

Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? Przeczytaj „Przyprawy, które leczą” i skorzystaj z leczniczej mocy natury!  Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka, dlatego warto to zmienić.   

Dzięki tej książce dowiemy się, jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Będziemy mieć możliwość wypróbowania prostych przepisów na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryjemy również zioła i przyprawy, które wychładzają, rozgrzewają, a także dowiemy się, w jaki sposób oddziałują one na emocje. Dzięki tej niewielkiej książeczce dowiemy się wiele ciekawych rzeczy o przyprawach takich jak: bazylia, cynamon, imbir, kardamon, mięta, pietruszka, szałwia, tymianek. Przy każdej przyprawie znajdziemy krótką notatkę na temat jej pochodzenia, historii odkrycia i zastosowania. Nie brak tutaj również ciekawostek na temat danej przyprawy, działań leczniczych i przepisów z przyprawami w roli głównej.

Obecnie żyjemy w wyjątkowych, ale niebezpiecznych czasach, gdzie z trudem rodzi się globalna kultura. Autorzy książki pokazują, że należy łączyć ze sobą zdobycze współczesnej medycyny, dietetyki, fitoterapii i nawiązywać do starożytnej medycyny Wschodu. Na początku została również przedstawiona istota ajurwerdy i alchemii. Ajurweda to najstarsza nauka o zdrowiu, gdzie podstawą jest korzystanie z ziół. Przyprawy i zioła bowiem przywracają równowagę, a ona z kolei warunkuje nasze zdrowie. Właściwości ziół i przypraw są klasyfikowane ze względu na ich smak, powiązanie z żywiołami, właściwości rozgrzewające lub chłodzące, wpływ na trawienie i inne właściwości. Współcześnie jednak inaczej patrzymy na smak niż np. w starożytności. Podstawowe smaki, na których się skupiono w książce, to: słodki, kwaśny, słony, ostry, gorzki i cierpki. Wszystkie te smaki pozwalają na zastosowanie równowagi w organizmie.

Trzeba przyznać, że chociaż książka jest niewielkich rozmiarów, ma w sobie dużą dawkę wiedzy. Dowiemy się z niej wiele ciekawych rzeczy o ziołach i przyprawach. Myślę zatem, że każdy, kto interesuje się zdrowym stylem życia lub kulinarią, powinien ją posiadać w swojej kuchni.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło, „Przyprawy, które leczą”, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2019.



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15