W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Przysmak podlaski, czyli makaronowa zapiekanka z kapustą i serem

Opublikowano: 2017-10-25
Przepis na zapiekankę z makaronem Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki z kapustą i serem korycińskim.

Składniki:
•    Makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki 1/2 opakowania
•    wędzony boczek 150g
•    ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) 300g
•    liście kapusty włoskiej 300g
•    cebula 1 sztuka
•    czosnek 1 sztuka
•    mleko 300ml
•    masło 1 łyżka
•    mąka Lubella 1 łyżka
•    sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry. Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C.

ip

fot. Lubella



Facebook
Reklama
 
COUNT:33