Składniki:
• Makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki 1/2 opakowania
• wędzony boczek 150g
• ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) 300g
• liście kapusty włoskiej 300g
• cebula 1 sztuka
• czosnek 1 sztuka
• mleko 300ml
• masło 1 łyżka
• mąka Lubella 1 łyżka
• sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry. Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C.
ip
fot. Lubella