Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta
• 125 g masła
• 250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol
• 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Nadzienie:
• 4 gruszki
• 1 litr soku z czarnej porzeczki
• 500 ml mleka
• 4 torebki kawy zbożowej Anatol
• 4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto na karpatkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieniając wodę na napar
z kawy zbożowej. Piecz je na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika w temp. 220oC przez 25−30 minut. Po upieczeniu, wytnij kółka za pomocą obręczy – po 2 na jedno ciastko.
2. Obierz gruszki ze skórki, przekrój je na połówki i gotuję na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki przez ok. 20 minut. Całość odcedź i odstaw do ostygnięcia.
3. Przyrządź kawę zbożową na bazie mleka. Zawartość torebki z kremem wymieszaj w 1/3 porcji mleka, a resztę zagotuj. Do gotującego się mleka wlej krem, wymieszaj i ostudź. Miksuj chłodny krem, dodając do niego 4 łyżki masła.
4. Upieczone ptysie nadziej kremem i przełóż gruszkami. Udekoruj cukrem pudrem.
ip
fot. Delecta