Ptysie kawowe

Opublikowano: 2017-05-25
Przepis na szybkie ptysie o smaku kawy zbożowej.

Składniki:

Ciasto:
•    1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta
•    125 g masła
•    250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol
•    4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Nadzienie:
•    4 gruszki
•    1 litr soku z czarnej porzeczki
•    500 ml mleka
•    4 torebki kawy zbożowej Anatol
•    4 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1.    Przygotuj ciasto na karpatkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieniając wodę na napar
z kawy zbożowej. Piecz je na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika w temp. 220oC przez 25−30 minut. Po upieczeniu, wytnij kółka za pomocą obręczy – po 2 na jedno ciastko.
2.    Obierz gruszki ze skórki, przekrój je na połówki i gotuję na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki przez ok. 20 minut. Całość odcedź i odstaw do ostygnięcia.
3.    Przyrządź kawę zbożową na bazie mleka. Zawartość torebki z kremem wymieszaj w 1/3 porcji mleka, a resztę zagotuj. Do gotującego się mleka wlej krem, wymieszaj i ostudź. Miksuj chłodny krem, dodając do niego 4 łyżki masła.
4.    Upieczone ptysie nadziej kremem i przełóż gruszkami. Udekoruj cukrem pudrem.

ip

fot. Delecta



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15