Rabarbar był popularny jako składnik taniego kompotu w czasach PRL, przede wszystkim z racji dostępności tej dziko rosnącej rośliny. W czasach plastikowych napojów przywracany jest do łask zwłaszcza przez osoby zainteresowane naturalną żywnością.
Oprócz walorów smakowych ma duże właściwości zdrowotne :
- reguluje trawienie
- posiada działanie przeciwbakteryjne
- pomaga przy odzyskiwaniu formy przez wątrobę
- oczyszcza organizm ze złogów toksyn
- zawierają kwas foliowy, potas, magnez, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C
Rabarbar zawiera rapontycynę - substancję działająca estrogennie, a więc polecany jest kobietom z niedoborem estrogenów, nadmiarem androgenów, kobietom w okresie klimakterium.
Należy tylko pamiętać, że nie powinno się jadać rabarbaru codziennie. Zawarty w nim kwas szczawiowy (szczawiany) usuwa wapń z organizmu, może też sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych, dlatego ostrożnie muszą się delektować rabarbarem ostrożnie.
Aby zastosować rabarbar w kuracji oczyszczającej wystarczy go spożywać maksymalnie 2 razy w tygodniu.
Z rabarbaru najłatwiej i najszybciej przyrządza się kompoty, ale można też kisiele i galaretki. Idealne są przetwory w postaci dżemów i konfitur, zwłaszcza z innymi, mniej wyrazistymi owocami. Znane też jest ciasto oraz placuszki z rabarbarem.
Ada Fis
(redakcja@kobieta40.pl)
Zobacz też przepis na dżem rabarbarowo-truskawkowy.
fot. pixbay.com