Choć producenci oferują nam szeroki wybór patelni do zadań specjalnych, na przykład do jajek, naleśników, ryb czy racuchów najczęściej używamy klasycznej okrągłej, ze spłaszczonym dnem i płytkimi brzegami. Taka patelnia jest uniwersalna, nadaje się do smażenia każdej potrawy.
Wśród klasycznych modeli na uwagę zasługuje najnowsza linia patelni z kolekcji Rocca firmy Galicja. To nowoczesny produkt wykonany z lekkiego aluminium, które szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło. Od wewnątrz patelnie pokryte są wysokiej jakości nieprzywieralną powłoką imitującą strukturę kamienia, która nie zawiera substancji PFOA. Ponadto są trwałe, odporne na zarysowania i funkcjonalne. Nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych. Producent zadbał o potrzeby pasjonatów gotowania – Rocca dostępna jest aż w 8. rozmiarach. Możemy więc skompletować kilka najbardziej dla nas użytecznych o średnicach od 18 do 30 cm, w tym również patelnię głęboką o 7. centymetrowej wysokości.
Dbając o estetykę kuchni zwracamy uwagę na detale. Patelnie Rocca inspirowane naturą, za sprawą drewnopodobnej, dobrze wyprofilowanej rączki i dekoracyjnego motywu kamienia, są po prostu bardzo ładne, dlatego po użyciu umyte i wysuszone mogą być wyeksponowane na relingu, jako oryginalny wystrój wnętrza. Kolorystycznie pasują zarówno do monochromatycznych szarości jak i różnobarwnych dodatków. W zestawieniu z drewnianymi lub kamiennymi elementami są interesującym uzupełnieniem kuchni w stylu wiejskim, ale też odnajdą się w nowoczesnych aranżacjach, na kompozytowych blatach, w towarzystwie szkła i stali. Świetnie nadają się do serwowania prostego dania prosto z patelni, które smakuje wybornie i wygląda znakomicie!
Łosoś z patelni à la Rocca
Ta delikatna ryba przy długotrwałej obróbce termicznej traci swoje cenne właściwości odżywcze, w tym tak niezwykle korzystne dla naszego zdrowia wielonienasycone kwasy omega-3, dlatego właśnie dobrze jest smażyć ją krótko i od razu podawać na patelni. Sekret soczystości tkwi w tym, że smażymy ją skórą do dołu (około 5 minut) i po obróceniu dosmażamy jeszcze 2 minuty. Prosta kuchnia nie lubi przesady, dlatego polecamy tylko te przyprawy, które podkreślą wykwintny smak ryby – grubo zmielony czarny pieprz, odrobinę soli i cytryny, ale oczywiście można zamarynować łososia przed smażeniem w ulubionej mieszance ziół, najlepiej przygotowanej samodzielnie.
Galicja dla Twojego Domu, patelnia Rocca, wymiary: średnica 26 cm, długość z uchwytem 45 cm, wysokość 5 cm. Cena brutto: 73,54 zł
Galicja dla Twojego Domu, patelnia głęboka Rocca, wymiary: średnica 24 cm, długość z rączką 43 cm, wysokość 7 cm. Cena brutto: 73,14 zł
fot. http://www.galicja.debica.pl/
ip http://sklepgalicja.pl/