Składniki:
• Kura (około 1 kg) - 1 sztuka
• Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
• makaron - 200 g
• marchewka - 2 sztuki
• cebula - 1 sztuka
• pietruszka (korzeń i natka) - 1 sztuka
• mały seler - 1 sztuka
• por - 1 sztuka
• liść laurowy - 2 sztuki
• ziele angielskie - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.
2. Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa obierz.
3. Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.
4. Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr, by zupa było doskonale doprawiona. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
5. Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.
6. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.
ip
fot. Knorr