Rozgrzewające potrawy na chłodne dni

Opublikowano: 2016-02-09
Rozgrzej się potrawami od wewnętrz w zimne dni.
Nadeszła zima ze wszystkimi swoimi negatywnymi oznakami. Za oknem szaleje śnieg, krótkie dni powodują u nas spadek formy psychicznej (i fizycznej), a słupki termometrów spadają poniżej zera.

Mimo to musimy jakoś normalnie funkcjonować - codziennie chodzić do pracy, na spacery z psem, czy na zwykłe zakupy. Przy takiej pogodzie bardzo łatwo o wychłodzenie organizmu, a to prowadzi do przeziębienia, kataru i grypy.

Żeby temu zapobiec, najprostszym sposobem jest nakładanie na siebie coraz większej ilości ubrań, ale to rozwiązanie może okazać się skuteczne tylko na krótką metę. Warto również zadbać o „wewnętrzne” ciepło, które podniesie wydajność naszego organizmu i nie pozwoli na atak krążącym wirusom, które na długo wpakują nas do łóżka.

By nie dopadły nas zimowe dolegliwości warto zadbać i urozmaicić o naszą dotychczasową dietę, która powinna składać się z produktów rozgrzewających nasz organizm. Poza piciem znacznych ilości gorących herbat, w naszym jadłospisie powinny znaleźć się dania z dodatkiem tych przypraw: cynamonu, imbiru, goździków, czosnku, kurkumy, chrzanu, chili oraz wszelkiego rodzaju pieprzu.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15