Rozgrzewający krem z pieczonych buraków

Opublikowano: 2016-01-20
Przepis na krem z pieczonego buraka z serem.
Przepis na zupę w postaci kremu burakowego z tostami i serem pleśniowym.

Składniki na 2 porcje:

6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
4 buraki,
1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
ser typu lazur,
ulubione zioła,
sól, pieprz, rozmaryn

Sposób przygotowania:
Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki.  Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Smacznego!

ip

fot. Dan Cake



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15