Składniki:
* 800 g ziemniaków
* 400 g świeżego szpinaku
* 1 cebula
* 100 g masła
* 150 ml mleka
* 500 g filetu z łososia/sandacza/pstrąga tęczowego
* 6-10 jajek
* czosnek Galeo
* natka pietruszki Galeo
* koperek Galeo
* pieprz Galeo
* sól
Przygotowanie:
1) Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać masło oraz mleko i ubijać do uzyskania puszystego purée. Doprawić solą i pieprzem.
2) Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać usmażoną na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić .czosnkiem, pieprzem i solą.
3) W żaroodpornych kokilkach ułożyć szpinak, na nim kawałki ryb oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki i przykryć purée ziemniaczanym, wymieszanym z ubitym białkiem.
4) Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 185 stopni.
5) Podawać z cytryną.
Czas przygotowania: 60 min.
Danie dla 6 osób, koszt: w zależności od wybranej ryby
ip
fot. Galeo