Składniki:
• 200 g świeżych pieczarek
• Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
• pół brokuła
• 30 g sera pleśniowego typu blue, np. gorgonzola
• pęczek szczypioru z dymki
• 2 łyżki pestek dyni
• 3 łyżki soku z cytryny
• 80 ml oleju
• ząbek czosnku
• 3 łyżki octu balsamicznego
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wystudź. Pieczarki pokrój na połówki, a czosnek - w cienkie płatki.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż pieczarki na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy. Wlej ocet i wymieszaj. Pieczarki wystudź.
3. Przygotuj sos dla smaku – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz olejem i wymieszaj. Pestki dyni upraż na suchej rozgrzanej patelni, szczypior pokrój grubo.
4. Na półmisku rozłóż brokuły i pieczarki, polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp pokruszonym serem, uprażonymi pestkami dyni oraz szczypiorem. Sałatkę podawaj z grzankami.
ip
fot. Knorr