Składniki:
• mięso mielone - 250 g
• cebula - 1 sztuka
• Przyprawa do gyrosa Knorr - 3 łyżeczki
• słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
• posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
• jajko - 1 sztuka
• mąka do oprószenia
• oliwa z oliwek - 2 łyżki
• główka sałaty lodowej - 1 sztuka
• główka sałaty kolorowej - 1 sztuka
• papryka, pokrojona w plasterki - 1 sztuka
• ogórek, pokrojony w plasterki - 1 sztuka
• kukurydza z puszki - 150 g
• pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
• żółty ser, pokrojony w kostkę - 70 g
• Sos sałatkowy Szefa Knorr – 1 opakowanie
• ketchup - 2 łyżki
• woda - 1 łyżka
• starty żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek.
2. Mięso mielone połącz z podsmażoną cebulą, Przyprawą do gyrosa Knorr, która idealnie doprawi mięso, jajkiem, słodką papryką i drobno pokrojoną pietruszką. Z powstałej masy formuj małe kuleczki, oprósz je mąką i smaż na oliwie z oliwek.
3. Sałaty porwij palcami na małe kawałki. Wymieszaj je w dużej misce z kukurydzą, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi, papryką, ogórkiem, żółtym serem i kuleczkami mięsnymi.
4. Wymieszaj Sos sałatkowy Szefa Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z ketchupem, oliwą z oliwek i wodą. Dodaj do sałatki razem z bratkami.
5. Całość posyp grzankami.
6. Przygotuj miseczki serowe: blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego ser w taki sposób, by utworzyły się niewielkie kółka. Podpiecz w 200 stopniach przez około 10 minut. Jeszcze gorące serowe krążki przełóż do wypłukanych zimną wodą i osuszonych miseczek. Odstaw do wystudzenia. Z każdej miseczki wyjmij serowe naczynko.
7. Sałatkę podawaj w miseczkach serowych.
ip
fot. knorr