Niektóre z nich to prawdziwa klasyka, która powinna zagościć na stole każdego z nas – oczywiście w najlepszym możliwym wydaniu!
Ciężko wyobrazić sobie danie główne bez jakichkolwiek dodatków. Najczęściej funkcję uzupełniającą w posiłku stanowią ziemniaki, ryż, kasza i warzywa. To, jakie dodatki sprawdzą się w przypadku danej potrawy, zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa, jakie serwujemy, oraz preferencji żywieniowych gości. Z tego powodu warto przemyśleć menu, aby zaserwować sobie i bliskim doskonałe sałatki. Jeżeli szukasz inspiracji i nie wiesz, jaka sałatka, przepisy i dodatki sprawdzą się w twoim przypadku, chętnie ci pomożemy!
Sałatkowa klasyka
Nie ma co ukrywać – w Polsce królową wśród sałatek jest sałatka jarzynowa. Jest przygotowywana w niemal każde święta, ale kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, gdyż jednym z jej podstawowych składników jest majonez. Smak jajek, groszku i majonezu to kompozycja, którą uwielbia wiele osób – zarówno młodszych, jak i starszych. Sałatka jarzynowa jest na tyle pożywna, że sama w sobie stanowi jedną z potraw.
Pomidor i ogórek
Na polskich stołach królują także sałatki z pomidorów oraz z ogórków. Pomidory serwowane są najczęściej z cebulą, oprószone pieprzem i solą. Przygotowanie takiej sałatki jest niezwykle proste! Wystarczy pociąć pomidora na średniej grubości plastry i ułożyć na talerzyku, po czym posypać go cebulą pokrojoną uprzednio w kostkę. Całość należy też oprószyć pieprzem i solą wedle uznania. Ogórek zaś gra pierwsze skrzypce w mizerii, czyli sałatce z ogórków i śmietany.
Mizeria jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a mimo to zachwycająco pyszna! Wystarczy obrać ogórka i pokroić go w średniej grubości plasterki, po czym wymieszać go ze śmietaną. Niektórzy preferują słodkie śmietany (tzw. mizeria na słodko) i wybierają śmietanę 30%, inni zaś stawiają na wytrawną wersję tej sałatki i wybierają śmietanę 18%. Śmietana „wymusza” przyprawy – jeżeli jest wysokoprocentowa, warto dodać więcej cukru, zaś jeżeli jest kwaśna, więcej soli. My polecamy przepis na mizerię ze śmietaną 18%, do której warto dodać pół łyżeczki z cytryny i koperek. Ta lekkostrawna i pyszna przekąska będzie się idealnie komponowała z niemal każdym mięsem.
Sałatka grecka
Od kilku lat na polskich stołach gości także sałatka grecka, serwowana ze świeżym pieczywem. Do jej przygotowania potrzebny jest miks sałat, pomidor, ser feta i oliwki. Najczęściej dodawany jest to niej także dressing, chociaż to już kwestia uznania osoby przyrządzającej sałatkę. Warzywa należy umyć i pokroić – oliwki na pół, pomidora w kostkę. Po połączeniu ich z sałatą ser feta kroimy na drobne kostki i dorzucamy do warzyw.
Sałatki to nie wszystko, warto zaserwować swoim bliskim także inne dodatki, takie jak sosy i dipy. Jeżeli nie masz czasu przygotować ich samodzielnie, sięgnij po te ze sklepu. Aby prezentowały się efektowniej niż te w plastikowych opakowaniach, możesz przelać je do małych półmisków. Wybierz Sos Curry WINIARY oraz Sos Czosnkowy WINIARY, które idealnie będą komponowały się z mięsami oraz surowymi warzywami. Warto sięgnąć także po Majonez Delikatny WINIARY i połączyć go z koperkiem, aby stworzyć unikalny i pyszny sos do wędlin.
Fot. Materiały zewnętrzne