Sałatki, które znamy i uwielbiamy

Opublikowano: 2019-07-03
Te sałatki uwielbiamy!
Sałatki są nieodłącznym dodatkiem do wszystkich dań głównych. Zdarza się, że są na tyle smaczne, że zachwycają nawet bardziej niż mięsa, z którymi są serwowane!

Niektóre z nich to prawdziwa klasyka, która powinna zagościć na stole każdego z nas – oczywiście w najlepszym możliwym wydaniu!

Ciężko wyobrazić sobie danie główne bez jakichkolwiek dodatków. Najczęściej funkcję uzupełniającą w posiłku stanowią ziemniaki, ryż, kasza i warzywa. To, jakie dodatki sprawdzą się w przypadku danej potrawy, zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa, jakie serwujemy, oraz preferencji żywieniowych gości. Z tego powodu warto przemyśleć menu, aby zaserwować sobie i bliskim doskonałe sałatki. Jeżeli szukasz inspiracji i nie wiesz, jaka sałatka, przepisy i dodatki sprawdzą się w twoim przypadku, chętnie ci pomożemy!

Sałatkowa klasyka

Nie ma co ukrywać – w Polsce królową wśród sałatek jest sałatka jarzynowa. Jest przygotowywana w niemal każde święta, ale kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, gdyż jednym z jej podstawowych składników jest majonez. Smak jajek, groszku i majonezu to kompozycja, którą uwielbia wiele osób – zarówno młodszych, jak i starszych. Sałatka jarzynowa jest na tyle pożywna, że sama w sobie stanowi jedną z potraw.

Pomidor i ogórek

Na polskich stołach królują także sałatki z pomidorów oraz z ogórków. Pomidory serwowane są najczęściej z cebulą, oprószone pieprzem i solą. Przygotowanie takiej sałatki jest niezwykle proste! Wystarczy pociąć pomidora na średniej grubości plastry i ułożyć na talerzyku, po czym posypać go cebulą pokrojoną uprzednio w kostkę. Całość należy też oprószyć pieprzem i solą wedle uznania. Ogórek zaś gra pierwsze skrzypce w mizerii, czyli sałatce z ogórków i śmietany.

Mizeria jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a mimo to zachwycająco pyszna! Wystarczy obrać ogórka i pokroić go w średniej grubości plasterki, po czym wymieszać go ze śmietaną. Niektórzy preferują słodkie śmietany (tzw. mizeria na słodko) i wybierają śmietanę 30%, inni zaś stawiają na wytrawną wersję tej sałatki i wybierają śmietanę 18%. Śmietana „wymusza” przyprawy – jeżeli jest wysokoprocentowa, warto dodać więcej cukru, zaś jeżeli jest kwaśna, więcej soli. My polecamy przepis na mizerię ze śmietaną 18%, do której warto dodać pół łyżeczki z cytryny i koperek. Ta lekkostrawna i pyszna przekąska będzie się idealnie komponowała z niemal każdym mięsem.

Sałatka grecka

Od kilku lat na polskich stołach gości także sałatka grecka, serwowana ze świeżym pieczywem. Do jej przygotowania potrzebny jest miks sałat, pomidor, ser feta i oliwki. Najczęściej dodawany jest to niej także dressing, chociaż to już kwestia uznania osoby przyrządzającej sałatkę. Warzywa należy umyć i pokroić – oliwki na pół, pomidora w kostkę. Po połączeniu ich z sałatą ser feta kroimy na drobne kostki i dorzucamy do warzyw.

Sałatki to nie wszystko, warto zaserwować swoim bliskim także inne dodatki, takie jak sosy i dipy. Jeżeli nie masz czasu przygotować ich samodzielnie, sięgnij po te ze sklepu. Aby prezentowały się efektowniej niż te w plastikowych opakowaniach, możesz przelać je do małych półmisków. Wybierz Sos Curry WINIARY oraz Sos Czosnkowy WINIARY, które idealnie będą komponowały się z mięsami oraz surowymi warzywami. Warto sięgnąć także po Majonez Delikatny WINIARY i połączyć go z koperkiem, aby stworzyć unikalny i pyszny sos do wędlin.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:30