Składniki:
• 5 filetów z sandacza (ok. 200 g każdy)
• 3 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
• 4 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 10 g świeżo startego imbiru
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 2 łyżki miodu
• sok z 1 limonki
• 1 pęczek natki kolendry
• kilka liści chrzanu lub białej kapusty
Sposób przygotowania:
1. Z filetów z sandacza przygotuj według uznania odpowiedniej wielkości porcje.
2. Pomieszaj w misce ketchup Hellmann's, olej sezamowy, starty imbir, sos sojowy, miód, sok z limonki oraz Przyprawę do grilla Knorr, która wzbogaci smak mięsa i nada potrawie wyjątkowego aromatu. Do gotowej marynaty dodaj jeszcze posiekaną kolendrę i posiekany czosnek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Następnie podziel marynatę na dwie części. Jedna posłuży później jako sos do gotowej już ryby. W drugiej części, zanurz na około 5 minut kawałki sandacza.
4. Następnie ułóż rybę na specjalnej kratce do grillowania ryb, wyłożonej liśćmi białej kapusty lub chrzanu - wtedy nie przyklei się ona do rusztu i łatwo będzie można ją zdjąć z grilla. Jeśli nie masz takiej kratki, grilluj rybę na aluminiowej tacce. Grillowanie ryby powinno trwać około 8 minut.
ip
fot. Knorr