Sandacz glazurowany sosem imbirowym

Opublikowano: 2016-04-28
Przepis na grilowanego sandacza z imbirem w marynacie limonkowo-miodowej.

Składniki:

•    5 filetów z sandacza (ok. 200 g każdy)
•    3 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
•    4 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny
•    2 łyżki sosu sojowego jasnego
•    10 g świeżo startego imbiru
•    2 łyżki oleju sezamowego
•    2 łyżki miodu
•    sok z 1 limonki
•    1 pęczek natki kolendry
•    kilka liści chrzanu lub białej kapusty

Sposób przygotowania:

1.    Z filetów z sandacza przygotuj według uznania odpowiedniej wielkości porcje.
2.    Pomieszaj w misce ketchup Hellmann's, olej sezamowy, starty imbir, sos sojowy, miód, sok z limonki oraz Przyprawę do grilla Knorr, która wzbogaci smak mięsa i nada potrawie wyjątkowego aromatu. Do gotowej marynaty dodaj jeszcze posiekaną kolendrę i posiekany czosnek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
3.    Następnie podziel marynatę na dwie części. Jedna posłuży później jako sos do gotowej już ryby. W drugiej części, zanurz na około 5 minut kawałki sandacza.
4.    Następnie ułóż rybę na specjalnej kratce do grillowania ryb, wyłożonej liśćmi białej kapusty lub chrzanu - wtedy nie przyklei się ona do rusztu i łatwo będzie można ją zdjąć z grilla. Jeśli nie masz takiej kratki, grilluj rybę na aluminiowej tacce. Grillowanie ryby powinno trwać około 8 minut.

ip

fot. Knorr



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15