Zapraszając gości na uroczysty obiad czy kolację, musimy pamiętać o odpowiednim nakryciu stołu oraz jego przystrojeniu. Nic nie zrobi na gościach tak dobrego wrażenia, jak pyszna kolacja w pięknej oprawie.
Savoir vivre przy stole to często poruszany temat, ale niestety niewiele osób potrafi wcielić zasady dobrego wychowania w życie. Ci, którym to się udało, wydają się być bardziej eleganccy i szykowni. Chcąc zorganizować uroczysty obiad czy kolacje także powinniśmy sobie te zasady przyswoić. Dzięki temu wydarzenie nabierze niepowtarzalnej aury.
Nakrycie stołu rozpoczynamy od położenia obrusu. Powinien być on idealnie czysty i wyprasowany. Elegancko wyglądają białe obrusy bez żadnych wzorów. Obrus powinien zwisać równo z każdej strony, po około 20 cm.
Ważne, aby dekoracje ustawiane na stole ze sobą harmonizowały. Wszystko powinno być utrzymane w podobnej kolorystyce, wzornictwie i rozmiarze. Pięknie będą prezentować się delikatne kwiaty oraz niewielkie świeczniki.
Szczegół, o którym wiele osób zapomina. Serwetki powinny znajdować się nawet na naszych codziennych stołach. Ustawiamy je po lewej stronie talerza, a po posiłku przekładamy na prawą stronę. Serwetki są nie tylko dekoracją, ale także przydają się do wytarcia rąk czy kącików ust. Niezwykle elegancko prezentują się serwetki materiałowe.
Stanowi ona klucz do sukcesu. Odpowiednie ustawienie kolejnych elementów wpłynie na to, jak uroczysta wydaje się być kolacja. W zastawie powinniśmy posiadać talerze głębokie, talerze obiadowe, talerzyki deserowe. Niezbędny będzie także zestaw sztućców, łyżka wazowa oraz łyżka do lodów.
Następnie ważna jest kolejność. Na samym dole kładziemy talerze obiadowe, a na nie talerzyki deserowe. Talerze głębokie używamy w zależności do okazji. Jeśli jest to formalna kolacja, zupę podajemy od razu w głębokich talerzach. Jeśli jest to rodzinne spotkanie, talerz głęboki kładziemy na deserowym, a każdy domownik sam nakłada sobie odpowiednią porcję. Liczbę sztućców dobieramy odpowiednio do ilości i jakości potraw. Zasada jest niezwykle prosta. Sztućce, które użyjemy na samym końcu kładziemy jak najbliżej talerza, a te, których użyjemy najpierw kładziemy po zewnętrznej stronie. Łyżeczka oraz widelczyk powinny znaleźć się nad talerzem. Przydatne mogą okazać się także sztućce do steków, jeśli takie mamy w menu, łyżka wazowa do zupy oraz łyżka do lodów, która doda kolacji odrobiny słodyczy w postaci deseru. Koniecznie należy wybrać jeden komplet sztućców, aby stół wyglądał jednolicie. Tak przygotowany stół zachwyci twoich gości, a kolacja na długo pozostanie w ich pamięci.
Fot. Materiały zewnętrzne