To wyjątkowe warzywo, które zyskuje w Polsce coraz większą popularność, pochodzi z Eurazji. Tam rośnie dziko, w słonych glebach w pobliżu wybrzeży morskich. Co dziwnego, warzywo to jest uznawane za jedno z... najstarszych. Z tego co można wyczytać w książkach już w starożytności np. Egipcjanie jedli dziko rosnący seler, a Grecy z kolei swoim sportowcom dekorowali głowy z liści i łodyg tego warzywa!
Jakie właściwości skrywa zielona łodyga?
Seler naciowy jest szczególnie polecany dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Jest świetnym wspomagaczem w procesie spalania tkanki tłuszczowej. A do tego charakteryzuje się niską kalorycznością. Poza tymi właściwościami potrafi także skutecznie uwalniać toksyny z organizmu oraz oczyszczać. Jeśli marzysz o pięknych i lśniących włosach to powinnaś pić sok z selera. Jeśli w pracy lubisz coś chrupać to zamień wafle czy chrupki właśnie na seler naciowy. W ten sposób uzupełnisz niedobór wapnia, fosforu, potasu, magnezu czy żelaza. W czym jeszcze tkwi siła selera naciowego? Pobudza on i wzmaga produkcję żółci, a co za tym idzie w naturalny sposób przyczynia się do ochrony przed powstawaniem kamieni żółciowych. Jest także znakomitym wspomagaczem przy zaparciach wynikających ze złej diety czy przyzwyczajeń żywieniowych.
W selerze naciowym występuje również duża zawartość sodu i potasu, które regulują gospodarkę wodną w organizmie. Dzięki temu można uznać jego liście za produkt sprzyjający usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Jeśli będziesz spożywać dużo selera naciowego to na pewno pomoże on odpowiednio wyregulować równowagę płynów w organizmie. Szczególnie polecamy to warzywo osobom, które cierpią na przewlekłe obrzęki czy problemy ze stawami. Zdecydowanie zmniejsza także występowanie opuchnięć.
Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com