Serowe placuszki z cukinii

Opublikowano: 2018-10-29
Przepis na placki z cukini z serem feta i wędzonym łososiem.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 opakowanie sera feta
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 g wędzonego łososia
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Do sosu:

  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce, a następnie połącz ją z pokrojonym w paski wędzonym łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekanymi listkami bazylii. Wszystko razem wymieszaj.
  2. W misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę i żółtka z ok. 150 ml wody. Powstałe ciasto połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj całość.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej część Ramy, dzięki temu danie będzie złociste i aromatyczne. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki – oznacza to, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  4. Na gorący tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta i smaż je z obu stron do uzyskania złotej barwy.
  5. Przyrządź sos mieszając jogurt, roztarty na miazgę czosnek, majonez oraz sok z cytryny. Gotowe placki podawaj w towarzystwie sosu.

ip
fot. Rama



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:30