Serowe placuszki z cukinii
Opublikowano: 2018-10-29
Przepis na placki z cukini z serem feta i wędzonym łososiem.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 opakowanie sera feta
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100 g wędzonego łososia
- świeża bazylia
- 2 łyżki kaparów
- 100 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Do sosu:
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 cytryny
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj cukinię na tarce, a następnie połącz ją z pokrojonym w paski wędzonym łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekanymi listkami bazylii. Wszystko razem wymieszaj.
- W misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę i żółtka z ok. 150 ml wody. Powstałe ciasto połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj całość.
- Na rozgrzaną patelnię wlej część Ramy, dzięki temu danie będzie złociste i aromatyczne. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki – oznacza to, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
- Na gorący tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta i smaż je z obu stron do uzyskania złotej barwy.
- Przyrządź sos mieszając jogurt, roztarty na miazgę czosnek, majonez oraz sok z cytryny. Gotowe placki podawaj w towarzystwie sosu.
ip
fot. Rama