W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Skarb jesieni – jarzębina

Opublikowano: 2017-10-31
Jarzębina - skarb jesieni.
Nadeszła jesień, a wraz z nią pyszne owoce, warzywa i inne dodatki. Jednym z nich jest jarzębina, która ma wiele cennych właściwości.

Jarzębina nie tylko pięknie wygląda jako dekoracja, ale jeszcze lepiej smakuje. Poza ciekawym smakiem, posiada również szereg cennych właściwości zdrowotnych, o których niewiele osób może wiedzieć. Warto zrobić miejsce w spiżarni na jarzębinowe przetwory.

Jarzębina zawiera w sobie duże ilości witaminy B, PP i K, a także beta-karotenu. Ale to nie wszystko. Poza tym, owoce jarzęba bogate są w magnez, potas, miedź i sód oraz kwasy organiczne – kwas jabłkowy, parasorbowy i winowy.

W związku posiadaniem cennych minerałów i związków, wykorzystywana była w medycynie od dawna. Dzięki badaniom archeologicznym wiemy, że była zbierana już 5 tys. lat temu przez ludy zamieszkujące Europę. Pierwsze informacje o zastosowaniu leczniczym jarzębiny pochodzą ze starożytnego Rzymu i Grecji, gdzie wykorzystywano je  leczeniu problemów z trawieniem (najczęściej biegunek) oraz przy chorobach nerek. Dzisiejsi lekarze potwierdzają tę tezę – bardzo często stosuje się je w leczeniu stanów zapalnych nerek, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Poza właściwościami leczniczymi, z jarzębiny można zrobić pyszne konfitury, dżemy oraz soki.

Kiedy najlepiej zbierać jarzębinę? Wiele źródeł podaje, że jarzębinę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ po przemrożeniu owoce stają się słodsze. Wiąże się to jednak z ryzykiem szybkiego znikania z drzew, gdyż stanowi smakowity przysmak dla wielu gatunków ptaków. Najlepszym rozwiązaniem jest wcześniejszy zbiór, kiedy owoce posiadają czerwony kolor, a następnie umieszczenie ich w zamrażalniku przynajmniej na kilka dni.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
COUNT:33