Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 16 skrzydełek z kurczaka
• 1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
• 150 ml wiśniówki
• 3 łyżki miodu
• 1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
• ½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.
2. W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.
3. Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
4. Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.
ip
fot. Knorr