W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Śledź – najbardziej niedoceniana ryba

Opublikowano: 2018-01-28
Przekąski ze śledzia marki MIRKO.
Dietetycy od lat zachęcają do spożywania większej ilości ryb ze względu na ich zdrowotne korzyści. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę, że owych zalet nie można przypisać do każdego gatunku ryb.

Śledź to jedna z niesłusznie niedocenianych ryb, natomiast jest ona bogatym źródłem białka, witamin oraz mikroelementów. I nie tylko!

Śledź mimo, że jest rybą tłustą, wcale nie jest kaloryczny
Śledzie należą do ryb tłustych. Nie znaczy to jednak, że są kaloryczne - sto gramów śledzia dostarcza tylko około 160 kcal. Ryba idealnie sprawdzi się zatem na diecie i będzie świetnym oraz zdrowym zamiennikiem mięsa. Co bardzo ważne, śledź ma przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nim kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Dlatego też śledź jest szczególnie doceniany przez sportowców którzy walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub niedoborem energii potrzebnej do wysiłku. Chętnie sięgają po niego również osoby dążące do redukcji masy ciała.

Dlaczego warto jeść śledzia?
Prozdrowotnych powodów, dla których warto jest śledzie jest mnóstwo! Zacznijmy od witamin. Śledzie są bogatym źródłem witaminy A - wpływającej na stan naskórka oraz wzrok, E - która ma działanie przeciwmiażdżycowe, jak również cennej witaminy D. Nasz organizm produkuje tę witaminę podczas ekspozycji skóry na promienie słoneczne. Jednak ze względu na strefę klimatyczną Polski i ilość słońca w ciągu roku, powinniśmy zadbać także o dietę bogatą w witaminę D lub jej suplementację. Warto też wiedzieć, że śledź zawiera 10-krotnie więcej witamy D niż mleko. A witamina ta przecież jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ odpowiada za budowę kości, regulując gospodarkę wapnia. W dodatku zawarte w rybie nienasycone kwasy tłuszczowe, chronią przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca. Jedzenie śledzia wpływa też na obniżenie ciśnienia krwi. Ryba jest również cennym źródłem łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, których nie potrafimy samodzielnie wytworzyć. Niewiele osób wie, że śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Narody, których dieta składa się w dużej części z owoców morza oraz ryb żyją znacznie dłużej i zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby.

Szybkie potrawy ze śledzia
Śledzie będą doskonałą bazą do sałatek oraz gotową przystawką dla najbardziej zabieganych – wystarczy kilka kromek dobrego pieczywa.
Bez obaw możesz sięgnąć po produkty polskiej marki MIRKO, która starannie selekcjonuje ryby, kroi filety ręcznie i wykorzystuje jedyne naturalne dodatki smakowe. Właściciele od pokoleń są związani z rybami i ich przetwórstwem, co w naturalny sposób przerodziło się w pasję i chęć dzielenia się nią z innymi. Taka mieszanka wieloletniego doświadczenia i rzemieślniczego sznytu sprawiła, że produkty domowy charakter. Tradycyjna receptura przywołuje na myśl smaki, które kojarzą się z rodzinnymi spotkaniami. To klasyczne połączenia będące ukłonem w stronę polskiej tradycji kulinarnej. Znajdziemy tu śledzia z „buraczkiem” w połączniu ze śmietaną i suszonym jabłkiem, rybną krajankę z dodatkiem słodkiej żurawiny i delikatnej cebuli czy klasyczne połącznie z koperkiem i odrobiną kolendry. Dla osób głodnych eksperymentów przygotowano śledziki z sosem salsa z marchewką, ananasem i słodką kukurydzą. Zdrowa przekąska zamknięta w wygodnym i kolorowym opakowaniu – czy może być lepiej?

Ceny produktów: ok 5 zł / 200 g.

ip

fot. MIRKO



Facebook
Reklama
 
COUNT:31