W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Smaczny kosmetyk – masło shea

Opublikowano: 2018-04-16
Masło shea jako kosmetyk i do kuchni.
Choć masło shea znane jest wielu osobom ze świata kosmetyków i preparatów pielęgnacyjnych, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jest ono również… elementem afrykańskiej kuchni.

Nas jednak będzie interesowało przede wszystkim zastosowanie pielęgnacyjne, w ramach którego możemy określić, kto szczególnie powinien korzystać z dobroczynnych cech tej substancji.

Istnieje wiele powodów, dla których maslo shea jest obecnie jedną z najbardziej szanowanych substancji pielęgnacyjnych. Można stosować je zarówno bezpośrednio, w czystej formie, jak również jako składnik rozbudowanych formuł kosmetycznych, w tym również tworzonych we własnym domu. Oto kilka istotnych informacji na temat tego niezwykłego masła świetnie działającego na skórę.

Czym jest masło shea?

Masło shea, zwane też masłem karite, to w istocie olej, który w warunkach pokojowych przyjmuje formę stałą. Jest on pozyskiwany z nasion drzewa Masłosz Parka, które rośnie jedynie w Afryce. Nazwa masło bierze się też z konsystencji tego produktu, który ma biało-beżową barwę i twardą strukturę stałą, a po ogrzaniu w dłoniach staje się lejący i tłusty. Co ciekawe, masło karite wykorzystywane jest również w kuchni, głównie do smażenia w alternatywie dla np. bogatego w kwasy tłuszczowe nasycone oleju kokosowego czy innych olejów roślinnych.

Właściwości produktu

Masło karite jest bogate w witaminy A oraz E, które nie tylko działają pielęgnacyjnie na skórę czy włosy, ale również wspomagają walkę z wolnymi rodnikami oraz przeciwdziałają procesom starzenia się skóry. Z uwagi na swoją tłustą strukturę masło shea jest świetnym, naturalnym produktem zabezpieczającym przed działaniem wiatru czy mrozu, ale także słońca. Łagodzi przy tym podrażnienia, dzięki czemu sprawdzi się do skóry bardzo suchej. Może być stosowane przy alergiach oraz np. atopowym zapaleniu skóry, w przypadku którego łagodzi dolegliwości. Sprzyja gojeniu się ran, zadrapań i rozmaitych podrażnień, a przy tym odżywia skórę i pozostawia ją świeżą oraz miękką.

Kto powinien stosować?

Przede wszystkim masło shea nie jest objęte żadnymi ograniczeniami związanymi z wiekiem czy rodzajem skóry. Można stosować je nawet u niemowląt, zwłaszcza właśnie w atopowym zapaleniu skóry, z którym doskonale sobie radzi, łagodząc problemy. Sprawdza się przy skórze wrażliwej, podrażnionej, przesuszonej, wystawionej na działanie szkodliwych warunków atmosferycznych. Sprawdzi się jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, ale jest niewystarczające przy silnym promieniowaniu. Można stosować je jako dodatek do samodzielnie robionych kosmetyków, w kosmetykach gotowych, zwłaszcza ekologicznych i organicznych, a także w formie czystej oleju – najwięcej właściwości będzie miał nierafinowane masło shea.

Autor zewnętrzny

fot. escopa.pl



Facebook
Reklama
 
COUNT:31