Smak Indii

Opublikowano: 2016-06-06
Indie to kraj niezwykle wyrazistych smaków.

Rośliny mają tam bardziej pikantny, korzenny smak i aromat. Mówi się, że przyczyną charakterystycznego smaku kawy jest ziemia, w której uprawiane są rośliny, a także unikatowy monsunowy klimat, który sprawa, że kawowce są poddawane działaniu wilgotnych mas powietrza przez znaczną część roku.

Indie są jednym z najważniejszych producentów kawy. Jest to jeden z regionów, które leżą w tak zwanym Pasie Kawowym. Obecnie kraj ten zajmuje szóstą pozycję pod względem produkcji ziaren kawowca.

Nowy wariant wśród  „Kaw Świata” – MK Cafe India w ziarnach wyróżnia się wyrazistym charakterem i korzenno-pikantnym posmakiem o czekoladowych nutach. MK Cafe India powstaje z połączenia najlepszych ziaren Arabiki i Robusty. Polecana jest szczególnie miłośnikom espresso i parzenia kawy w ekspresach ciśnieniowych.

- MK Cafe India sprawdzi się również doskonale jako podstawa koktajli kawowych. Dzięki intensywnemu, wyrazistemu smakowi będzie wyczuwalna nawet w koktajlach z dużą zawartością mleka. Jednocześnie wolna jest od kwaskowatego smaku, który znajdujemy w innych kawach jednorodnych, więc doskonale łączy się ze słodyczą syropów smakowych – mówi Łukasz Mitura, Wicemistrz Polski Baristów.

Przyczyn charakterystycznego pikantnego smaku kawy indyjskiej szuka się również w sposobie uprawiania krzewów kawowca. Kawowiec to roślina, która lubi światło, ale nie bezpośrednio padające na liście. Dlatego pomiędzy krzewami kawowca sadzi się pieprzowce, które ocieniają plantację kawy. Mówi się, że pieprz częściowo dostaje się do owocni kawowca i w ten sposób modyfikuje smak ziaren indyjskiej kawy nadając jej pikantnego charakteru.

ip

fot. MK Cafe



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15