W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Smak lata w słoikach

Opublikowano: 2013-08-13
Noże i akcesoria kuchenne Fiskars.
Lato w pełni, a wraz z nim bogactwo wielu pysznych owoców i warzyw. Co jednak zrobić, by przedłużyć możliwość cieszenia się tymi specjałami?

Warto wziąć przykład z naszych babć i zacząć przygotowywać zapasy na zimę w postaci rozmaitych przetworów. Bardzo często przyrządzanie konfitur, dżemów i marynat kojarzy się z czasochłonnym i skomplikowanym zajęciem, ale dzięki nożom i akcesoriom Fiskars w łatwy i szybki sposób przygotujemy pyszne domowe przetwory.

Przetwory z jabłek, gruszki w occie, marynowane grzybki i warzywa - któż z nas nie chciałby, aby takie smakołyki znalazły się na naszym stole w zimowe wieczory. Nic prostszego! Wystarczy odrobina chęci i wolnego czasu, a uroki lata wraz z jego witaminowym bogactwem będą cieszyć nasze podniebienia przez całą zimę.

Spiżarnia pełna owoców
Przetwory z owoców to źródło wielu witamin, w tym niezwykle ważnej witaminy C, która w okresie zimy i wczesnej wiosny jest wyjątkowo pożądana w naszym jadłospisie. Do ich przyrządzenia należy wybierać zawsze zdrowe i nieprzejrzałe owoce. Najlepiej takie, które są świeżo zebrane.

Przygotowanie wszelkich przetworów z jabłek ułatwi nam specjalna krajalnica do jabłek z miseczką Fiskars. Z jej pomocą w łatwy sposób można usunąć gniazdo nasienne z jabłek, a jednocześnie podzielić owoc na 8 równych części, co zdecydowanie skraca czas pracy.

Jeśli przygotowujesz przetwory z owoców o małej zawartości pektyn, warto rozważyć dodanie na przykład skórki owoców cytrusowych, w których to pektyn jest bardzo dużo. Dzięki temu nasze przetwory będą nie tylko wyjątkowe w smaku, ale będą miały także ładny kolor. Idealnie w tym przypadku sprawdzi się obierak z ostrzem obrotowym Fiskars. Ostrze doskonale dopasowuje się do krzywizny powierzchni, a antypoślizgowa rękojeść z powłoką SoftgripTM sprawia, że pracujemy szybko, dokładnie i bezpiecznie. W przypadku obierania innych owoców i warzyw końcówki obieraka można użyć do usuwania „oczek”, co jest szczególnie ważne podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju przecierów dla dzieci.

Obieranie, krojeni i siekanie z Fiskars
Marynowana papryka, gruszki w occie, sałatka z buraków to tylko kilka z przetworów, które królują na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, bowiem przetwory te stanowią idealny dodatek niemal do każdego posiłku. Nóż do obierania Fiskars z linii Functional Form z krótkim ostrzem, doskonale sprawdzi się przy obieraniu oraz krojeniu wszelkich warzyw. Z kolei nóż do siekania typu azjatyckiego Fiskars z linii Functional Form, wyposażony jest w długie ostrze umożliwiające sprawne siekanie warzyw. Oba noże posiadają rękojeść Softouch® z osłoną na palce, która sprawia, że nóż dobrze układa się w dłoni. Dzięki temu obieranie, krojenie oraz siekanie nożami Fiskars z linii Functional Form jest niezwykle łatwe i bezpieczne.

Dla miłośników przetworów z grzybów, przydatny okaże się nóż do grzybów ze szczoteczką Fiskars. Dzięki szczoteczce umieszczonej na końcu rękojeści możemy dokładnie oczyścić grzyby, a następnie za pomocą specjalnego ostrza obrać je i pokroić. I tak w łatwy sposób otrzymamy grzyby gotowe do marynowania, aby zimą można było delektować się ich wspaniałym smakiem.

Domowe przetwory to doskonały pomysł na  prezent. Dziś, kiedy coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je, słoiczek z przetworami będzie niepowtarzalnym upominkiem, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

KALENDARZ PRZETWORÓW

Sierpień
To najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów – przecierów, soków, czy musów, a także kiszenie i konserwowanie ogórków.

Wrzesień
To dobry czas na „zasłoikowanie” rozmaitych sałatek wielowarzywnych oraz przygotowanie przetworów owocowych z jabłek, śliwek i gruszek.

Październik
To zdecydowanie miesiąc, kiszenia kapusty i przyrządzania kiszonek z buraków, kalafiora i marchewki. Jest to też ostatni moment na grzybobranie, warto więc przygotowac marynowane grzybki. W październiku nie zapomnijmy o przygotowaniu przetworów z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C.

Listopad
W listopadzie można przygotować przetwory z warzyw korzeniowych – dyni, czy buraków, a także z kapusty.

Orientacyjne ceny detaliczne:

  • krajalnica do jabłek z miseczką – cena ok. 50 zł
  • obierak z ostrzem obrotowym – cena ok. 25 zł
  • nóż do obierania– cena ok. 40 zł
  • nóż do siekania – cena ok. 30 zł
  • nóż do grzybów ze szczoteczką – cena ok. 15 zł


Fot. Fiskars
IP



Polecane
Facebook
 
COUNT:31