Składniki:
• kwiaty cukinii, żeńskie, z małymi cukiniami, duże - 4 sztuki
• ugotowane, tłuczone ziemniaki – 4 średnie sztuki
• cebula - 0,5 sztuki
• posiekana mięta - 0,5 łyżeczki
• jajko - 1 sztuka
• bułka tarta - 1 szklanka
• jogurt naturalny - 200 ml
• pieprz ziołowy - 3 szczypty
• olej do smażenia - 1/3 szklanki
• Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr - 1 łyżeczka
• Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Kwiaty cukinii umyj pod bieżącą wodą i usuń słupek ze środka.
2. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż całość przez około 3 minuty.
3. Ziemniaki przełóż do miski i dodaj do nich boczek z cebulą oraz Sos pieczarkowy Knorr, starty ser, posiekaną miętę. Dopraw pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszaj.
4. Jogurt połącz z sosem czosnkowym, odstaw, by wszystkie składniki sie połączyły.
5. Masę ziemniaczaną nakładaj delikatnie w osuszone ręcznikiem papierowym kwiaty. Najlepsza do tego będzie mała łyżeczka.
6. Kwiaty obtocz w jajku i bułce, usmaż na rozgrzanym oleju, aż całe apetycznie się zrumienią.
7. Po usmażeniu połóż kwiaty na ręczniku papierowym, bo odsączyć nadmiar tłuszczu.
8. Podawaj jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu jogurtowego.
ip
fot. Knorr