Składniki:
100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
200 g płatków owsianych
100 g otrębów pszennych lub owsianych
100 g płatków kukurydzianych
50 g masła
100 g miodu
suszone owoce (np. rodzynki, żurawina, śliwki)
pestki (np. dyni, słonecznika)
Krok I
Wymieszać płatki owsiane, otręby, płatki kukurydziane oraz owoce i pestki. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Niewielką blaszkę do pieczenia (np. większą keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok II
W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wymieszać składniki suche z mokrymi. Wyłożyć całość do blaszki i mocno ugnieść.
Krok III
Piec około 20-30 minut, do momentu aż masa się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić (nie kroić przed ostudzeniem!). Całkowicie wystudzony blok musli ostrożnie pokroić na batony. Podawać z jogurtem lub mlekiem.
ip
fot. Cukier Królewski