Śniadaniowe batony musli

Opublikowano: 2018-09-06
Przepis na słodkie musli w postaci batonu z płatków owsianych, kukurydzianych, suszonych owoców.

Składniki:

100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
200 g płatków owsianych
100 g otrębów pszennych lub owsianych
100 g płatków kukurydzianych
50 g masła
100 g miodu
suszone owoce (np. rodzynki, żurawina, śliwki)
pestki (np. dyni, słonecznika)

Krok I
Wymieszać płatki owsiane, otręby, płatki kukurydziane oraz owoce i pestki. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Niewielką blaszkę do pieczenia (np. większą keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok II
W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wymieszać składniki suche z mokrymi. Wyłożyć całość do blaszki i mocno ugnieść.

Krok III
Piec około 20-30 minut, do momentu aż masa się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić (nie kroić przed ostudzeniem!). Całkowicie wystudzony blok musli ostrożnie pokroić na batony. Podawać z jogurtem lub mlekiem.

ip

fot. Cukier Królewski



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15