W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Soja chroni przed rakiem jelita grubego

Opublikowano: 2013-09-20
Soja w walce z rakiem jelita grubego.
Naukowcy z University of Illinois dowiedli, że regularne dostarczanie organizmowi genisteiny – bioaktywnego składnika soi z grupy flawonoidów, chroni przed rakiem jelita grubego.

Genisteina hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.

„Badanie wykazało zmianę ekspresji trzech genów kontrolujących ważny szlak sygnalizacyjny Wnt, który jest odpowiedzialny za podziały komórkowe” – powiedziała prof. Hong Chen, specjalista z zakresu nauki o żywieniu University of Illinois i dodała – „u 90% pacjentów z rakiem okrężnicy, występuje znaczna nadaktywność szlaku Wnt. Nasze badania wskazują, że dostarczanie organizmowi bogatej w genisteinę soi, hamuje tę nadaktywność”.

Yukun Zhang, członkini zespołu badawczego prof. Hong Cheng, dodała – „ Dobrą wiadomością jest to, że zawarta w soi genisteina hamuje nadaktywność komórek rakowych poprzez epigenetyczne zmiany w regionach regulacyjnych tych genów”.

Z badania przeprowadzonego na narażonych na działanie rakotwórcze szczurach wynika, że długotrwała ekspozycja na genisteinę, zmniejsza liczbę zmian przedrakowych o 40% i przywraca aktywność szlaku Wnt do normalnego poziomu. Badanie wykazało, że rak jelita grubego jest chorobą epigenetyczną, co oznacza, że czynniki dietetyczne i środowiskowe, mogą wpływać na geny. Jak zauważył Piotr Poniński z firmy Polsoja – „Od dawna wiadomo, że wśród imigrantów z Azji – których dieta jest bogata w białko sojowe – wzrasta zachorowalność na raka jelita grubego, gdy odchodzą od tradycyjnego sposobu żywienia i przyjmują nawyki żywieniowe właściwe dla państw zachodnich”.

„Informacje zawarte w materiale genetycznym to nie wszystko – podsumowała prof. Cheng – i dodała – nawyki żywieniowe i codzienne wybory produktów spożywczych, zanieczyszczenie środowisko, a nawet poziom stresu, wpływa na ekspresję genów odpowiedzialnych za raka jelita grubego”.

W innym badaniu, również przeprowadzonym na University of Illinois, pod kierunkiem dr Vermont P. Dia, wykazano, że zawarta w soi lunazyna, może zapobiegać przerzutom raka jelita grubego, zwłaszcza w przypadku chemooporności.

IP



Polecane
Facebook
 
COUNT:33