Składniki:
300 g makaronu spaghetti,
12 mrożonych krewetek tygrysich,
2 łyżki masła, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
3 duże pomidory bez skórki,
100 ml białego wytrawnego wina, sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron aldente w osolonej wodzie. Pomidory pokrój na kawałki. Rozmrożone krewetki włóż na 2 minuty do wrzącej posolonej wody.
2. Na patelni roztop masło i podsmaż czosnek. Dodaj 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, pomidory oraz wino.
3. Wymieszaj i podgrzewaj tak długo, aż część płynu wyparuje i powstanie sos.
4. Dodaj krewetki. Chwilę mieszaj, a następnie włóż na patelnię makaron. Ponownie wymieszaj. Danie podawaj na ciepło, posypane natką pietruszki*.
* Lekko i zdrowo. Kuchnia śródziemnomorska, Justyna Mrowiec , Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2015, str. 30
Do gotowania można użyć produkty marki Galicja dla Twojego Domu:
Garnek Strong 22 cm, cena: 58,28 zł
7cz. zestaw przyborów kuchennych FELIX, cena: 71,94 zł
Talerz głęboki Bianco 23 cm, cena: 6,06 zł
ip
fot. Galicja dla Twojego Domu