Sposób na kaszankę

Opublikowano: 2019-05-17
Smakowite grzanki z kaszanką, salsą z buraka i mango oraz sałatką mikro ziół.
Kaszanka to doskonale znana w Polsce wędlina – jedni ją uwielbiają, inni nawet nie chcą jej spróbować.

Gości na polskich stołach od wieków i chociaż na początku traktowano ją dość nieufnie, dziś jest symbolem tradycyjnej kuchni. Od kilku lat coraz częściej pojawia się na grillu, pikniku, a nawet wytwornych bankietach. Wariacją dla tej wypieczonej na ruszcie podawanej z musztardą, będą pyszne grzanki podawane z kaszanką na ciepło i salsą z buraka i mango w kompozycji z sałatką z mikro ziół.

Kaszanka wbrew pozorom nie jest naszą rodzimą potrawą – pomysł na ten przysmak przywędrował do nas najprawdopodobniej z Niemiec lub Danii w XVII wieku. Podobna potrawa „black pudding” cieszy się popularnością wśród Brytyjczyków, którzy jadają ją głównie na śniadania. Kaszanka znana jest w naszym kraju także pod innymi nazwami: dla przykładu na Kaszubach czy Śląsku nazywa się ją krupnikiem lub krupniokiem. – Odpowiednio przygotowana kaszanka jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza i magnezu. Zawiera także białko, cynk i potas – zwłaszcza ta z dodatkiem kaszy gryczanej. Kaszankę można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno z grilla, jak i z piekarnika czy patelni, z jabłkiem, boczkiem lub pomidorami. Niektórzy serwują ją z jajkiem i pieczarkami. Można też przygotować smaczne pierogi i naleśniki z farszem z kaszanki. Wszystko zależy od tego, co lubimy. Ciekawostką jest fakt, że kaszanka jest tak popularna, że ma nawet swoje własne święto – 1 maja oprócz Święta Pracy obchodziliśmy także Dzień Kaszanki, który jednocześnie oficjalnie rozpoczął sezon grillowy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Grzanki z kaszanką ZM Pekpol podawane z salsą z buraka i mango i sałatką mikro ziół

  • Ilość porcji: 4
  • Czas przygotowania: 30 minut + grillowanie
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1/2 opakowanie kaszanki gryczanej ZM Pekpol
  • 1 cebula
  • 4 kromki wiejskiego chleba
  • garść micro ziół (może być mieszanka)
  • 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki
  • oliwa
  • sól i pieprz

Jak przygotować:

  1. Kaszankę wyciągnąć z osłonki. Cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju cebulę przez 2 minuty dodać do niej kaszankę i smażyć kolejne 5 minut. Kromki chleba skropić oliwą i grillować aż się ładnie przyrumienią.
  2. Buraki pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić tak samo jak buraki. Tuż przed podaniem połączyć buraki, mango, pietruszkę, musztardę, miód i ocet.
  3. Micro zioła skropić oliwą i octem, doprawić solą.
  4. Kaszankę nałożyć na grillowaną kromkę chleba, udekorować sałatką i podawać z salsą.

Smacznego!

Fot. Pekpol Ostrołęka
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15