Przychodzimy Wam z pomocą! Poniżej znajdziecie listę niebezpiecznych substancji z grupy konserwantów.
E210 kwas benzoesowy może wywoływać astmę, pokrzywkę, dziwne zachowanie, ma negatywny wpływ na płuca, podrażnia oczy i skórę, jest toksyczny dla układu nerwowego, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.
E211 benzoesan sodu drażni śluzówkę żołądka, może powodować ból. W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen.
E212 benzoesan potasu powoduje reakcje alergiczne, astmę, pokrzywkę oraz egzemę, drażni błonę śluzową żołądka. Nie powinny go spożywać osoby uczulone na aspirynę.
E213 benzoesan wapnia może wywoływać reakcje alergiczne, astmę, pokrzywkę, egzemę, anafilaksję, dziwne zachowanie. W szczególności nie powinny go spożywać dzieci i osoby uczulone na aspirynę.
E214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego, E215 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu, E219 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu wywołują reakcje alergiczne.
E220 dwutlenek siarki powoduje problemy z oddychaniem u astmatyków, drażni drogi oddechowe.
E221 siarczyn sodu w połączeniu z alkoholem wzmaga efekt kaca. Niebezpieczny dla osób, u których występuje brak tolerancji siarczynów.
E222 wodorosiarczan sodu przy ogrzewaniu substancji wydziela się dwutlenek siarki (SO2). Wdychany powoduje podrażnienie dróg oddechowych, kaszel i duszności. W przypadku spożycia wywołuje pieczenie przełyku i ust.
E223 disiarczan sodu, E224 disiarczan potasu, E226 siarczyn wapnia, E227 wodorosiarczan wapnia niebezpieczne dla osób, u których występuje brak tolerancji siarczynów.
E228 wodorosiarczyn potasu – skutkami spożycia są ból głowy, migrena i nudności; związek niszczy również witaminę B i kwas foliowy.
E230 bifenyl – nadwrażliwość na ten dodatek została wykryta u osób pracujących z dużymi ilościami cytrusów.
E231 ortofenylofenol powoduje mdłości, konwulsje, wymioty, zapaść, bezdech, zatrzymanie akcji serca, śpiączkę. Związek rakotwórczy.
E232 ortofenylofenolan sodu wywołuje wymioty, podrażnia nos i oczy, odbarwia skórę i uczula na światło.
E235 natamycyna powoduje nudności, wymioty, brak łaknienia. Może skutkować też podrażnieniem skóry.
E239 heksametylenoczteroamina – duże ilości mogą powodować zapalenie skóry, problemy w przewodzie pokarmowym, uszkodzenie nerek. Możliwe, że działa też rakotwórczo.
E249 azotyn potasu może tworzyć związki rakotwórcze.
E250 azotyn sodu może przyczyniać się do powstawania związków rakotwórcze. Przekroczenie dawki może powodować nadpobudliwość i inne efekty uboczne.
E251 azotan sodu powoduje czasami powstanie groźnych związków, zatrucia objawiające się dusznością i sinieniem powłok skórnych. Zbyt duże spożycie może prowadzić do astmy, zapalenia nerek, dziwnego zachowania, bólów i zawrotów głowy.
E252 azotan potasu powoduje powstanie związków rakotwórczych. Drażni skórę, oczy, drogi oddechowe i przewód pokarmowy.
E284 kwas borowy – nadmierne ilości są toksyczne dla nerek, wątroby, układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
E285 tetraboran sodu (boraks) wywołuje zmiany skórne i niewydolność nerek.
Od dziś odszyfrowywanie etykiet żywności nie będzie stanowiło dla Was większego problemu, a Wasze organizmy na pewno odwdzięczą się Wam dobrym samopoczuciem i zdrowiem!
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com