Świąteczna szynka pieczona

Opublikowano: 2016-03-27
Przepis na pieczoną szynkę wieprzową z miodem i pomarańczami.

Składniki:

- szynka wieprzowa – 1,5 kg
- Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opak.
- sól peklująca - 3 łyżki
- miód - 3 łyżki
- pomarańcze - 2 szt.
- zmielone goździki - 4 szt.
- cynamon - szczypta

Sposób przygotowania:

1.     Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą – tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
2.     Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
3.     Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.

ip

fot. knorr



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15