Składniki:
- szynka wieprzowa – 1,5 kg
- Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opak.
- sól peklująca - 3 łyżki
- miód - 3 łyżki
- pomarańcze - 2 szt.
- zmielone goździki - 4 szt.
- cynamon - szczypta
Sposób przygotowania:
1. Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą – tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
3. Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.
ip
fot. knorr