W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Szlachetny owoc mango

Opublikowano: 2012-07-30
Magiczna moc mango.
Indyjskie opowieści o magicznej mocy działania drzewa, kwiatów i owoców mango to bajki, czy może znajdzie się dla nich jakieś zastosowanie w praktyce?

Mango na powodzenie
Mango to rodzaj roślin obejmujący ponad 40 gatunków tropikalnych drzew owocowych. Pochodzi z obszarów Indii, Malezji, Chin i Filipin. Drzewo wiecznie zielone dorasta do 30 metrów wysokości i może żyć nawet 300 lat. Drobne kwiaty żółte lub czerwone zebrane są w duże kwiatostany (nawet do 7000 kwiatów w jednym kwiatostanie). Skórka owocu mango jest zielono-żółta, pomarańczowa lub czerwona. Miąższ ma barwę żółto-pomarańczową i jest słodki. Owoc osiąga długość około 15cm i waży około 30-50 dkg. Wielkość owoców mango w zależności od odmiany wynosi od 100 g do 2 kg. Dowody używania mango w tradycji i rytuałach znaleziono niejednokrotnie w hinduskiej mitologii. W Indiach symbolizuje nadnaturalne istoty żywiące się zapachem drzew i kwiatów, a także piękną boginię Lakszmi, uosobienie powodzenia. To właśnie owocem liśćmi mango dekorowane są naczynia podczas obrzędów ku jej czci. Pięciu liści z drzewa mango używa się też podczas indyjskiej ceremonii zaślubin.

Co zrobić z mango?
Mango jest coraz bardziej popularne w Polsce, ale jeszcze wiele osób nie wie, w jaki sposób je przyrządzić i z czym smakuje najlepiej. Owoc najlepszy do spożycia powinien mieć jędrną, niepomarszczoną skórkę, która ustępuje pod naciskiem palca. Gdy jest twardsze i tak się nie dzieje, należy pozostawić dany owoc na dzień lub dwa w ciepłym i suchym miejscu, aby dostatecznie dojrzał. Wewnątrz  mango znajduje się długa pestka. Istnieją dwa sposoby krojenia mango. Prostszy to pozbawienie go skórki tak, jakbyśmy obierali ziemniaka. Sposób drugi to odcięcie 1/4 owocu (ale po boku, a nie „na krzyż” przez środek). Odkrojony kawałek kładziemy miąższem ku górze i nacinamy delikatnie w kratkę, wywijamy miąższ na zewnątrz, aby z kostek powstał jeż i odgryzamy kostki po kolei. Robimy tak z każdym fragmentem ze skórką, a następnie od pestki odkrawamy sam miąższ i również możemy go zjeść na surowo – wtedy najsmaczniejsze jest prosto z lodówki. Ponadto owoce mango dobrze komponują się z innymi owocami i warzywami. Pokrojone w kostkę są pysznym składnikiem każdej sałatki, ale można je użyć też jako przystawki do ryb, szynek i innych potraw mięsnych. Bardziej indyjski sposób jedzenia mango to krojenie go na kawałki i posypywanie lekko różnymi przyprawami (chilli, kurkuma, papryka), aby wydobyć jego ukryte walory smakowe. Owoce mango można także zakonserwować (soki, dżemy, galaretki) lub suszone dodawać do sosów jako kruszona przyprawa. Mieszkańcy Indii wykorzystują jego pestki do wyrobu masła, a liście drzewa mango dodają do sałatek.

Mango na zdrowie
W stu gramach mango znajdziemy średnio 67 kalorii, pół grama białka, 17 gramów węglowodanów, półtora grama błonnika i 0,3 grama tłuszczy. Zawiera dużo soli mineralnych, dużo witamin z grupy A, B i C oraz magnes, potas, wapń, miedź. Mango jest więc owocem sycącym i bardzo zdrowym, ale niezbyt kalorycznym. Bardzo dobrze nadaje się na przekąskę lub deser podany do obiadu. Należy jednak uważać, ponieważ mango pomimo swoich wszystkich zalet może wywoływać u niektórych osób reakcje alergiczne. Pojawia się po spożyciu w postaci opuchniętych warg i wysypki. Nasz pierwszy raz z mango powinien być więc krótki i „na próbę”, aby uniknąć nieprzyjemnych skutków działania owocu. Dzięki swoim właściwościom zmiękczającym i ochronnym olejek z mango jest składnikiem wielu kremów i balsamów pielęgnacyjnych. Aktywne substancje czynią go doskonałym dodatkiem do produktów pielęgnacji skóry i włosów ze względu na działanie nawilżające i kondycjonujące. Wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym - doskonale nawilża warstwę rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd. Zawiera także związki aktywnie biologicznie, łagodzące stany zapalne i zapobiegające  rozwojowi nowotworów. Papka z surowych owoców posiada właściwości chłodzące, a jego kwiaty stosowane są w leczeniu dróg moczowych i biegunki. Ponadto kora z drzewa mangowego ma w przypadku reumatyzmu działanie przeciwbólowe. A więc mango to samo zdrowie!

Joanna Swojak
(joanna.swojak@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Polecane
Facebook
 
COUNT:32