W zależności od tego, co lubimy, możemy wybrać kurację ziołową, miodową, warzywną albo taką, w której kluczową rolę odgrywają soki. Oto kilka z nich:
Zimowe oczyszczanie
Zasady: powinna trwa 10-12 dni, najlepiej przeprowadzić ją wczesną zimą. Polega na piciu 3 razy dziennie ziołowych naparów.
Jak ją przeprowadzić: Mieszamy po 50 g ziela karczocha, pokrzywy, liści melisy, mięty, mniszka, owoców jałowca, kopru zwyczajnego i szyszek chmielu. Łyżkę mieszanki (ok. 4 g) zalewamy rano trzema szklankami wrzącej wody, zaparzamy 10 minut pod przykryciem. Pijemy po szklance naparu 3 razy dziennie – ok. 25 minut przed śniadaniem, obiadem i kolacją.
Kuracja ostropestem
Zasady: Ostropest ma działanie przeciwzapalne, pobudza regenerację komórek wątroby i odtruwa organizm. Przez co najmniej 4-6 tygodni powinniśmy dodawać ostropest do potraw.
Jak ją przeprowadzić? Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek ostropestu na dobę – nie wolno przekraczać tej ilości. Najlepiej zmieli nasionka i dosypać je do zup, sosów, sałatek, musli, warzyw na parze. Roślina nie ma wyrazistego smaku, nie wpłynie więc na walory smakowe potraw.
Miodowa regeneracja
Zasady: wykorzystuje się takie produkty pszczele jak miód, propolis czy mleczko pszczele. Należy stosować je kilka razy dziennie przez 3 miesiące.
Jak ją przeprowadzić? Wieczorem do ½ szklanki przegotowanej wody dodajemy po 2 łyżeczki miodu i soku wyciśniętego z cytryny i mieszamy. Pijemy następnego dnia rano. Na godzinę przed obiadem przygotowujemy miksturę z ½ szklanki letniej wody, łyżeczki zmielonego pyłku i łyżeczki miodu i wypijamy. Wieczorem bierzemy 50 kropli wyciągu z propylisu i rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Pijemy na godzinę przed snem.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com