Toskania – malownicza kraina kamiennych domków

Opublikowano: 2014-08-21
Podróż do Toskanii.
Toskania uchodzi za jeden z najpiękniejszych regionów Włoch, obfitujący zarówno w dziką przyrodę, obszary rolnicze, jak i malownicze, kamienne miasteczka pełne zabytków.

Każdego roku turyści tłumnie odwiedzają jej różnorodne zakątki, nie mogąc oprzeć się specyficznemu toskańskiemu urokowi.

Podróże do Włoch są zawsze niezapomnianą przygodą, chociaż cele wyprawy mogą być różne. Ten niezwykle barwny i zróżnicowany kraj ma dużo do zaoferowania zarówno pielgrzymom, miłośnikom architektury i kultury, amatorom odpoczywania na łonie natury, jak i smakoszom włoskiej kuchni. Nie inaczej wygląda sytuacja z Toskanią, która wyróżnia się nie tylko ogromem atrakcji turystycznych, ale także – co się z tym wiąże – dostępnością przytulnych domów letniskowych i apartamentów wakacyjnych. Przy ich wyborze warto zwracać uwagę (rzecz jasna – poza standardem i ceną) na przyjazną podróżom lokalizację.

Co Toskania ma do zaoferowania?
Najważniejsze prowincje Toskanii, chętnie odwiedzane przez turystów, to Florencja z monumentalną katedrą Santa Maria del Fiore, Palazzo Vecchio i biblioteką Medyceuszy; Piza, której sławę przyniosła krzywa wieża, oraz Siena z rynkiem w kształcie muszli. Oczywiście takich malowniczych miejsc jest znacznie więcej, jednak powyższe miejscowości są kluczowe z punktu widzenia turysty, a więc właśnie tam warto poszukiwać zakwaterowania. Wiele osób standardowo rezerwuje hotele, jednak równie interesującą propozycją są domki letniskowe w Toskanii w serwisie edom.pl. Malownicze kamienne domy położone przy stromych, wąskich ulicach pozwolą poczuć magię prawdziwej Italii. Ponadto (aby w pełni nacieszyć się Toskanią) warto zdecydować się na wakacyjny pobyt w domach rolników. Obowiązkowymi pozycjami do zwiedzania są winnice i gaje oliwne.

Najlepsze smaki Toskanii
Odwiedzając poszczególne miasteczka i wioski w Toskanii, nie sposób nie spróbować specjałów miejscowej kuchni i lokalnych win. Wiele dań kuchni toskańskiej jest inspirowanych tradycyjnymi włoskimi potrawami, chociaż można się także natknąć na charakterystyczne dla regionu przysmaki (chleb bez soli, mięsa z dodatkiem toskańskiej mieszanki przypraw, zupa rybna acciucco, długo dojrzewająca słonina Lardo i szynka Prosciuto di Toscana). Oprócz tego w Toskanii nie brakuje potraw z ryb, owoców morza i dań z makaronem, chociaż te ostatnie są mniej popularne niż w innych regionach Italii. Prawdopodobnie jednak najważniejszym produktem eksportowym i chlubą Toskanii jest oliwa – wśród smakoszy uchodząca za najlepszą na świecie. Wytłacza się ją z niecałkowicie dojrzałych owoców, dzięki czemu ma mniej kwaśny, ale za to goryczkowaty smak. Wymieniane potrawy można zamówić w zasadzie w każdej restauracji. Później natomiast – mając wynajęty domek letniskowy z aneksem kuchennym – warto podjąć się kulinarnego wyzwania i przygotować takie dania samodzielnie.

Fot. Shutterstock
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15