Wakacyjne kierunki w poszukiwaniu kulinarnych specjałów

Opublikowano: 2012-07-23
Sery żółte z różnych zakątków świata
Kaszkawał z Bułgarii, Parmigiano Reggiano z Włoch, Kasar z Turcji czy rodzimy Podlaski to żółte sery, ikony kuchni europejskich państw, w których Polacy najchętniej spędzają wakacje.

Kulinarny świat i regionalne specjały są cząstką kultury, której poznanie i zasmakowanie jest dopełnieniem szczęścia przeżywanego urlopu. Przedstawiamy wakacyjny przewodnik po świecie żółtych serów.

Wakacje mają inny smak i inaczej się je wspomina kiedy miało się okazję skosztować specjałów kuchni regionu, w którym wypoczywaliśmy. Dlatego niezależnie od miejsca, w którym zamierzamy spędzić aktualne wakacje, powinniśmy zaspokoić ciekawość oraz apetyt na rozmaite przysmaki, także na żółty ser. W nim bowiem kryje się nie tylko kwintesencja smaków kuchni, ale kunszt mistrzów sztuki kulinarnej, a nawet tradycja i zwyczaje.

Polska
W Polsce wytwarza się około 100 spośród ponad 4 tys. rodzajów żółtego sera. Mawia się, że umiejętność jego produkcji zaczerpnęliśmy zza Karpat, czyli od Słowaków i Rumunów specjalizujących się w wytwarzaniu sera z owczego mleka. Natomiast żółte sery jakie znamy dziś, zawdzięczamy imigrantom z Niemiec, Holandii i Szwajcarii, którzy w XIX w. wprowadzili standardy serowarstwa w Polsce. Dzięki temu przywykliśmy do ich wyrobów, sery typu szwajcarskiego i holenderskiego są najpopularniejszymi rodzajami serów, dostępnych na rynku.  – Oprócz oscypka, czyli znanego twardego, owczego sera, który jest solony i wędzony ze szczególną skrupulatnością przez podhalańskich górali, w Polsce mamy również inne sery, które zyskują uznanie gości zza granicy – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Do takich serów należą z pewnością Ser Podlaski MSM Mońki o delikatnym, lekko kwaśnym smaku oraz nasz firmowy specjał, Ser Moniecki charakteryzujący się łagodnym smakiem i delikatnym aromatem - dodaje Polińska.

Włochy
W kuchni włoskiej ser żółty jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw. To od niego w dużej mierze zależy smak i jakość m.in. pizzy czy lasagne. Wspomniany Parmigiano Reggiano to po prostu parmezan, czyli słynny na cały świat włoski ser z mleka krowiego (jest zaliczany do serów twardych i pikantnych). Jest on wytwarzany od XIII wieku i jest produktem regionalnym. Wśród kilku tysięcy rodzajów sera we Włoszech, Parmigiano-Reggiano ma dwie odmiany: wyborową o takiej samej nazwie i średniej jakości Grana. Przez Włochów jest on nazywany serem stołowym, bo zawsze tam leży i można po niego sięgnąć przez cały posiłek. Warto dodać, że najlepiej do wina pasuje młody parmezan. Można go jeść także z jabłkiem lub gruszką, bądź z pikantną konfiturą z kiwi czy brzoskwini. Starszy parmezan, starty, wzbogaca smak sałat, makaronów, warzyw i mięs. Natomiast dojrzały, w kawałkach podaje się z suszonymi figami i śliwkami, a także z orzechami włoskimi i laskowymi. Ponoć prawdziwy Parmigiano Reggiano, który powstaje według tradycyjnych receptur można skosztować jedynie w regionach: Parma, Emilia-Romania, Modena, Bolonia i Mantua. Jego walory smakowe to kwestia gustu, specjaliści podkreślają, że najlepiej smakuje dwu i trzyletni.

Bułgaria
Odmianą żółtego sera, który od pokoleń produkuje się w kraju nad Morzem Czarnym, a także w wielu państwach bałkańskich tj. Albania, Macedonia czy Serbia jest Kaszkawał (Kashkaval). Nie bez powodu Kaszkawał to Cheddar Bałkanów, smakiem i konsystencją miąższu przypomina właśnie popularny Cheddar. Jest to ser twardy, wyrabiany z mleka owczego, o jasnożółtej skórce, która w miarę dojrzewania ciemnieje. Ma zwarty, elastyczny, a jednocześnie kruchy miąższ. Jego smak jest charakterystyczny, lekko słony w miarę dojrzewania-pikantny, ostry i lekko gorzki z posmakiem karmelizowanej cebuli. Podczas kosztowania należy go rwać. Kaszkwał podaje się często jako ser smażony lub w formie przekąski zwłaszcza do szlachetnych trunków i win, np. Rakiji.

Ser jest składnikiem popularnej w Bułgarii sałatki szopskiej, która zawiera trzy barwy flagi tego narodu (czerwień-papryka, zieleń- ogórek, biel- ser, cebula i sos). Warto dodać, że ser Kaszkawał w latach 80-tych można było kupić w Polsce, dzisiaj nie wiedzieć dlaczego, niestety zniknął ze sklepowych półek. Są ponoć tacy rodzimi smakosze, którzy do Bułgarii jeżdżą specjalnie dla ponownego spróbowania tego sera.

Turcja
Tradycja wyrabiania sera żółtego w Turcji jest bogata i wielowiekowa. W związku z tym utarło się również pewne powiedzenie: „Jeżeli jakieś zwierzę posiada wymiona, to Turcy już dawno odkryli, jak je wydoić, a mleko przetworzyć w ser”. Najpopularniejszym żółtym serem jest Kasar, który jest produkowany z owczego lub krowiego mleka. Występuje w odmianach o różnych stopniach twardości, od miękkich do twardych. Ten drugi jest często wykorzystywany jako składnik zapiekanych potraw (np. w tureckiej pizzy serowej - pide lub w zapiekankach mięsnych - güveç), gdyż po podgrzaniu bajecznie się ciągnie. Ser Kasar stanowi elementarną część tureckiego śniadania, jednak w domach czy hotelach z tradycjami, osoba która otrzyma plasterek żółtego sera lub halloumi powinna się uważać za wybrańca losu.

Natomiast tym, którzy wybierają się do Grecji polecamy ser Graviera, najpopularniejszy po fecie i halloumi - białych serach, ser uznawany za najstarszy żółty ser grecki, który wytwarzany jest z mieszanki krowiego, koziego i owczego mleka. Z kolei w Egipcie najpopularniejszy jest Gibna rumi - ser rzymski, twardy i o wyrazistym smaku. Zaś Chorwacja słynie z sera o nazwie Paski sir, który jest aromatyczny i twardy, wyrabiany na wyspie Pag,  gdzie owce żywią się ziołami, które nadają serowi nietypowego smaku. Podaje się go jako przekąska oraz pływający w oliwie ze świeżym rozmarynem.



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15