Wielkanocny żurek staropolski na zakwasie

Opublikowano: 2018-03-21
Przepis na staropolski żurek na zakwasie od Galicja.
Tradycyjny żurek staropolski na zakwasie według przepisu Anny Matłok z firmy Galicja.

Aby powstał wyśmienity żurek, będziemy potrzebowali wielu składników oraz akcesoriów, w którym go przyrządzimy i podamy, które można kupić w sklepie internetowym Galicja. Wysokiej jakości garnek stalowy z miarką, silikonowanymi uchwytami i szklaną pokrywą zapewni nam komfortowe gotowanie. Niezbędna okaże się również patelnia, na której podsmażymy boczek. Na pewno doskonale sprawdzi się solidna patelnia, której dno oraz wewnętrzna powierzchnia zostały pokryte nieprzywieralną powłoką, przypominającą granit. Powłoka jest trwała i odporna na zarysowania. Patelnia została wykonana z odkuwanego aluminium, co gwarantuje zachowanie kształtu, a dno nie deformuje się pod wpływem temperatury. Konstrukcja dna zapewnia równomierne rozprowadzanie temperatury po jego powierzchni. Patelnia posiada estetyczny drewnopodobny uchwyt. Jej ważną zaletą jest możliwość zastosowania na różnych rodzajach kuchenek, także indukcyjnych. Do podania żurku możemy  użyć estetycznych bulionówek z transparentnego szkła, które wspaniale wyeksponują zawartość sprawiając, że nasza potrawa będzie znakomitą ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:
6 czubatych łyżek pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000)
2-3 ząbki czosnku
1 duży liść laurowy lub 2 mniejsze
4-5 ziaren ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu
2 ziarna jałowca
kawałek skórki lub piętka żytniego chleba na zakwasie
1 litr przegotowanej, ciepłej wody
1 l bulionu
500 ml zakwasu
30 dkg boczku
4 jajka
2/3 szklanki śmietany 18-procentowej
2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
sól
pieprz

Do słoika wsypać mąkę. Dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek. Zalać całość ciepłą wodą, wymieszać. Zatopić kawałek skórki lub żytniego chleba. Nakryć zakwas gazą, papierową, serwetką lub bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. W tym czasie nie zaglądać do niego, nie przestawiać i nie mieszać. Po 3 dniach wyjąć skórkę wraz z powstałą pianą i zostawić na jeszcze jeden dzień. Następnie wymieszać zakwas i przecedzić. Bulion wraz z zakwasem i odciętą skórką z boczku zagotować. Dodać majeranek i czosnek, sól, pieprz. Zabielić śmietaną. Jajka ugotować i obrać. Boczek pokroić w plastry i przysmażyć. 

ip

fot. GALICJA dla Twojego Domu




Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15