Składniki:
• 1 polędwiczka wieprzowa
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowy Knorr
• 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
• 2 plastry boczku wędzonego
• 300 g młodych ziemniaków
• 150 g świeżego lub mrożonego bobu
• 2 cebule szalotki
• 1 pęczek świeżego koperku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr, która wzbogaci smak i aromat mięsa, przez przynajmniej godzinę. Następnie obsmaż przygotowane mięso i włóż na około 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po upływie tego czasu, odstaw gotowe mięso do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).
2. Ziemniaki umyj, a następnie delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj je w osolonej wodzie, w całości, po czym odstaw do ostygnięcia.
3. Jeżeli wykorzystujesz świeży bób, to ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, aż stanie się miękki. Następnie ostudź i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.
4. Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie uzupełni pozostałe składniki sałatki, wymieszaj z odrobiną wody i oliwą, by powstała klarowna emulsja.
5. Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby stał się chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.
6. Następnie posiekaj drobno koperek. Ziemniaki zostaw w całości (w przypadku jeśli uznasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, koperek, bób oraz boczek.
7. Całość dokładnie wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.
ip
fot. Knorr