Wiosenna sałatka ziemniaczana

Opublikowano: 2016-04-22
Przepis na sałatkę z młodych zieniaków, polędwiczki i warzyw.

Składniki:

•     1 polędwiczka wieprzowa
•     1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowy Knorr
•     1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
•     2 plastry boczku wędzonego
•     300 g młodych ziemniaków
•    150 g świeżego lub mrożonego bobu
•    2 cebule szalotki
•    1 pęczek świeżego koperku
•    3 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

1.    Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr, która wzbogaci smak i aromat mięsa, przez przynajmniej godzinę. Następnie obsmaż przygotowane mięso i włóż na około 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po upływie tego czasu, odstaw gotowe mięso do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).
2.    Ziemniaki umyj, a następnie delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj je w osolonej wodzie, w całości, po czym odstaw do ostygnięcia.
3.    Jeżeli wykorzystujesz świeży bób, to ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, aż stanie się miękki. Następnie ostudź i obierz. Cebulki szalotki pokrój w piórka.
4.    Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr, który świetnie uzupełni pozostałe składniki sałatki, wymieszaj z odrobiną wody i oliwą, by powstała klarowna emulsja.
5.    Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby stał się chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.
6.    Następnie posiekaj drobno koperek. Ziemniaki zostaw w całości (w przypadku jeśli uznasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, koperek, bób oraz boczek.
7.    Całość dokładnie wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.

ip

fot. Knorr



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15