Witamina C na chłodną jesień

Opublikowano: 2017-10-31
Witamina C na chłodną jesień od Duolife.
Chłodne poranki, krótkie dni i drzewa mieniące się kolorami to znaki, które nie budzą żadnych wątpliwości.

Każdy z nich jest dowodem na to, że zbliża się jesień i że zbliża się ona do nas wielkimi krokami. Choć jest to piękna pora roku, zdecydowana większość z nas deklaruje, że wcale za nią nie przepada. Nie oznacza to, oczywiście, że nie jesteśmy wrażliwi na niepowtarzalność jesiennej przyrody. W zdecydowanej większości przypadków po prostu boimy się przeziębienia.

Jak dbać o własne zdrowie i skutecznie troszczyć się o dobre samopoczucie swoich najbliższych? Istnieje przynajmniej kilka prób odpowiedzi na to pytanie, trudno jednak polemizować z osobami, które uważają, że kluczem do sukcesu jest przede wszystkim zbilansowana dieta. Jeśli będziemy pamiętać o tym, że nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów, a te muszą być my podawane regularnie, nie minie wiele czasu, a będziemy mogli cieszyć się naprawdę dobrym zdrowiem. Skoro zatem do tej pory ucieczka przed jesiennym przeziębieniem kończyła się niepowodzeniem, najprawdopodobniej nasza dieta nie była zbyt bogata w witaminę C. Czas to zmienić!

W poszukiwaniu idealnej witaminy
Już na tym etapie mamy zresztą do czynienia z pierwszym problemem, o którym wiadomo, że nie powinien być lekceważony. Wielu osobom wydaje się, że przyjmowanie suplementów witaminowych jest wystarczające, a kilka tabletek w ciągu dnia z powodzeniem zastąpi zdrowe odżywianie się. Niestety, nasze doświadczenie podpowiada, że mówimy o błędnych założeniach, a tym samym, im szybciej się ich pozbędziemy, tym lepiej. Nawet drobne modyfikacje witaminy C mogą wpływać na jej właściwości, wprowadzajmy ją więc do diety przede wszystkim w naturalny sposób.

Co jeść, by nie chorować?
1. Dzika róża
Gdy byliśmy jeszcze dziećmi i nie czuliśmy się najlepiej, nasze babcie bardzo często podawały nam gorącą herbatę z syropem z dzikiej róży. Herbata była przyjemna w smaku, a problemy ze zdrowiem ustępowały po jej wypiciu ze zdumiewającą prędkością. Trudno się temu dziwić, jeśli uświadomimy sobie, że dzika róża posiada w swoim składzie zdecydowanie większe ilości witaminy C niż popularne owoce cytrusowe. Jest przy tym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwalergicznym i przeciwzapalnym.

2. Acerola
Na liście produktów bogatych w witaminę C, po które warto sięgać nie tylko wtedy, gdy atakuje nas przeziębienie, znajduje się również acerola. Ten niepozorny owoc przypomina nieco wiśnię znaną z polskich sadów, a jednym z jego znaków rozpoznawczych jest jego intensywnie czerwony kolor. Acerola to potęga witaminy C, która nie tylko ochroni nas przed chorobą, ale również wspomoże syntezę białych krwinek i sprawi, że nasze naczynia krwionośne będą bardziej elastyczne.

3. Natka pietruszki
Możemy zgodzić się z tym, że acerola jest w stanie chronić nas przed przeziębieniem, często jednak trudno nam uwierzyć, że zbliżone funkcje z powodzeniem pełni także natka pietruszki. Tymczasem okazuje się, że również warto jej zaufać. Atutem tego owocu jest tak wysoka zawartość witaminy C, jak i prowitaminy A. Ich unikatowe połączenie stanowi cenne wsparcie dla naszego zdrowia.

Codziennie zużycie  przez organizm witaminy C jest bardzo wysokie, dlatego warto, szczególnie w okresie jesiennym zaopatrzyć się w naturalny suplement diety, który w 100% uzupełni braki tej pożytecznej substancji. Takim produktem jest Vita C DuoLife, tworzona w procesie naturalnej paskalizacji, zawiera tylko i wyłącznie powyższe składniki roślinne.

Fot. Duolife
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15