W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Witaminy z natury

Opublikowano: 2016-02-28
Jakich witamin dostarczyć organizmowy z warzyw, owoców i mięs.
W świecie, w którym ludzie odchodzą od szczepień i antybiotykoterapii, wciąż mają się dobrze witaminowe suplementy diety. Jak trafnie zastąpić je naturalnymi produktami?

Witamina A
Witamina A utrzymuje się w ludzkim organizmie nawet przez pół roku i najlepiej czuje się w towarzystwie witaminy E. Pozytywnie wpływa na wzrok, regenerację skóry i błon śluzowych oraz ich odpowiedni poziom nawilżenia. Najwięcej mają jej: marchew, nać pietruszki, żółtko jaja kurzego, koper, rzeżucha, botwina, szczaw, szpinak papryka, brokuł, pomidory oraz kalafior.

Witamina B1
Ma właściwości przeciwbólowe. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Może zapobiegać tzw. zapaleniu korzonków, śpiączce cukrzycowej, zatruciu alkoholem, nerwicom, migrenom, zaburzeniom czucia czy nadczynności tarczycy. Zawierają ją m.in.: otręby pszenne, fasola biała, koper, drożdże piekarskie, chuda wieprzowina, wątroba barania, wieprzowa i cielęca, łosoś oraz węgorz.

Witamina B2
W organizmie ludzkim utrzymuje się przez kilka tygodni. Jej brak objawia się suchym zapaleniem skóry, pękaniem kącików ust, zapaleniem jamy ustnej, zmniejszeniem ostrości wzroku, zapaleniem spojówek. W naturalny sposób można dostarczyć ją do organizmu jedząc: wątróbki wieprzowe, baranie, cielęce, jajka, sproszkowane mleko, kiełki żytnie, otręby pszenne oraz drożdże.

Witamina C
W organizmie ludzkim nie utrzymuje się dłużej niż 2 doby. Jest niezbędna w stanach wyczerpania, skłonności do przeziębień oraz leczeniu ran. Uszczelnia naczynia krwionośne. Spotkać można ją w: mleku krowim i kozim, śmietanie, jajkach, wątróbce, brukselce, porze, brukwi, kalarepie, marchwi, ziemniakach, czosnku, rzodkiewce, czarnej rzodkwi, szparagach, pietruszce, kalafiorze, rzeżusze, botwinie, koperku, białej kapuście, jabłkach, gruszkach, morelach, brzoskwiniach, wiśniach, czereśniach, jeżynach, poziomkach, czarnych jagodach, malinach, czerwonej porzeczce, agreście, pomarańczach, grejpfrutach, mandarynkach oraz cytrynie. 

Witamina D
Wzmacnia kości i zapobiega krzywicom. Dba o szkliwo, przeciwdziała próchnicy. Dostarczyć można ją jedząc m.in. sardynki, śledzie, pieczarki, mleko oraz tran. Dobrym katalizatorem i stabilizatorem witaminy D w organizmie są natomiast: kminek, koper, czarnuszka i anyż. Witaminę D produkuje też sam organizm pod wpływem słońca.

Witamina E
Przyjmuje się, że jej niedobór przyczynia się do impotencji, zatruć ciążowych, zapalenia żył oraz nadciśnienia. Co więcej, jej spożywanie ma korzystny wpływ na leczenie chorób sercowo-naczyniowych, zapalenia mięśnia sercowego oraz osierdzia. Można znaleźć ją w: żółtku jaj, maśle śmietankowym, smalcu, tranie, oleju arachidowym i słonecznikowym, oliwie, płatkach owsianych, kukurydzy, kiełkach pszennych i żytnich, orzechach laskowych, marchwi oraz koprze.

Witamina F
Jej brak w organizmie przejawia się wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, łupieżem, suchością i pękaniem skóry, łojotokiem, a nawet trądzikiem pospolitym. Występuje w oleju z kiełków pszenicy, oleju lnianym, makowym, sezamowym, oliwie i tranie.

Witamina H
Brak witaminy H przyczynia się do powstawania siwizny i łojotoku, rozwoju białaczki oraz nadczynności tarczycy. Przydatna jest także podczas leczenia zaburzeń trawiennych, niedokrwistości, astmy, łuszczycy oraz suchego zapalenia skóry. Zawierają ją takie produkty jak: mleko, wątróbka cielęca i wieprzowa, śledzie, makrele, chleb pszenny z pełnego przemiału, koper, pomidory oraz pomarańcze. 

Ewa Grabowska
(ewa.grabowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com
Na podstawie książki Witolda Poprzęckiego „Ziołolecznictwo”.



Polecane
Facebook
 
COUNT:32