Właściwości zdrowotne nasion chia
Opublikowano: 2017-11-01
Pochodzące z Meksyku nasiona chia od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Znajdują się na liście tzw. superfoods.
Warto włączyć chia do swojej codziennej diety, ponieważ:
- Odmładzają – zawierają aktywne antyoksydanty i są w stanie zneutralizować do 70% szkód wywołanych przez wolne rodniki, przez co spowalniają procesy starzenia się.
- Poprawiają trawienie i odchudzają – wysoka zawartość błonnika pokarmowego reguluje przemianę materii i pozwala wyrównać poziom insuliny. Pomaga też schudnąć, bo błonnik szybko daje uczucie sytości i sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni.
- Są dobre dla serca – działają przeciwzapalnie, regulują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie.
- Dodają energii – wysoka zawartość i odpowiednie proporcje białka, kwasów tłuszczowych i błonnika oraz fakt, że nasiona są ubogie w węglowodany, powodują, że poziom cukru utrzymuje się na stabilnym poziomie i spada bardzo powoli, dodając energii na dobrych kilka godzin po zjedzeniu.
- Wzmacniają kości, zęby i mięśnie – a to wszystko za sprawą dużej zawartości wapnia, fosforu oraz witaminy A i cynku.
- Nawadniają - absorbują dziesięć razy więcej wody, niż same ważą. Dzięki temu nawilżają organizm i ułatwiają absorpcję elektrolitów.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com