Takie potrawy często kojarzą się nam jednak ze skomplikowanymi i czasochłonnymi przepisami, przez co nierzadko zniechęceni rezygnujemy z podejmowania kulinarnych wyzwań. Z myślą o takich momentach, eksperci marki Knorr przygotowali wykwintne danie, które niejednego smakosza porwie zmysłowym aromatem czerwonego wina. Smacznego!
Kuchnia francuska
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 80 minut
Danie dla sześciu osób
Danie proste w przygotowaniu
Składniki:
- Wołowina (np. z udźca)
– 800 gramów
- Wędzony boczek
– 150 gramów
- Cebula szalotka
- 15 sztuk
- Czosnek
– 2 ząbki
- KNORR
Danie na dziś
Bitki w sosie z czerwonego wina
– 2 opakowania
- Liść laurowy
– 3 sztuki
- Świeży tymianek
– 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa
– 1 szczypta
- Mix sałat
– 500 gramów
- Sos sałatkowy włoski KNORR
– 1 opakowanie
- Śliwki (suszone lub świeże)
– 100 gramów
- Oliwa z oliwek
– 3 łyżki
- Parmezan
– 50 gramów
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę umyj i osusz. Mięso i boczek pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm.
2. Szalotki obierz i przekrój na pół.
3. W dużym garnku podsmaż boczek do momentu, aż wytopi się cały tłuszcz. Następnie dodaj szalotki i zeszklij. Cebulki i boczek przełóż na talerz. Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Smaż do momentu uzyskania złocistego koloru.
4. Do tak przygotowanego mięsa dolej około pół litra wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 minut. Następnie dodaj wcześniej obsmażony boczek i cebulkę. Dodaj posiekany tymianek, szczyptę gałki i czosnek.
5. Całość zalej sosem winnym z dwóch opakowań Fixu KNORR rozmieszanym w 300 ml wody. Całość gotuj jeszcze 20 minut.
Sałatka:
1. Sos sałatkowy włoski KNORR wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.
2. Mix sałatek przełóż do miski. Owoce pokrój w cząstki, dodaj do sałaty i posyp startym parmezanem. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.