Wołowina po burgundzku

Opublikowano: 2010-12-02
Wołowina po burgundzku
Są w miesiącu dni, w których mamy ochotę na coś bardziej wystawnego i eleganckiego.

Takie potrawy często kojarzą się nam jednak ze skomplikowanymi i czasochłonnymi przepisami, przez co nierzadko zniechęceni rezygnujemy z podejmowania kulinarnych wyzwań. Z myślą o takich momentach, eksperci marki Knorr przygotowali wykwintne danie, które niejednego smakosza porwie zmysłowym aromatem czerwonego wina. Smacznego!

Kuchnia francuska

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 80 minut

Danie dla sześciu osób

Danie proste w przygotowaniu


Składniki:

- Wołowina (np. z udźca)

– 800 gramów

- Wędzony boczek

– 150 gramów

- Cebula szalotka

- 15 sztuk

- Czosnek

– 2 ząbki

- KNORR

Danie na dziś

Bitki w sosie z czerwonego wina

– 2 opakowania

- Liść laurowy

– 3 sztuki

- Świeży tymianek

– 1 łyżeczka

- Gałka muszkatołowa

– 1 szczypta

- Mix sałat

– 500 gramów

- Sos sałatkowy włoski KNORR

– 1 opakowanie

- Śliwki (suszone lub świeże)

– 100 gramów

- Oliwa z oliwek

– 3 łyżki

- Parmezan

– 50 gramów


Sposób przygotowania:

1. Wołowinę umyj i osusz. Mięso i boczek pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm.

2. Szalotki obierz i przekrój na pół.

3. W dużym garnku podsmaż boczek do momentu, aż wytopi się cały tłuszcz. Następnie dodaj szalotki i zeszklij. Cebulki i boczek przełóż na talerz. Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Smaż do momentu uzyskania złocistego koloru.

4. Do tak przygotowanego mięsa dolej około pół litra wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 minut. Następnie dodaj wcześniej obsmażony boczek i cebulkę. Dodaj posiekany tymianek, szczyptę gałki i czosnek.

5. Całość zalej sosem winnym z dwóch opakowań Fixu KNORR rozmieszanym w 300 ml wody. Całość gotuj jeszcze 20 minut.


Sałatka:

1. Sos sałatkowy włoski KNORR wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.

2. Mix sałatek przełóż do miski. Owoce pokrój w cząstki, dodaj do sałaty i posyp startym parmezanem. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15