Legenda głosi, że cesarz chiński Shen Nung pił filiżankę gorącej wody, gdy kilka liści herbaty wpadło do niej przez przypadek. Wypił i zachwycił się jej smakiem. Postanowił pić ją częściej i zauważył, że ma wiele właściwości leczniczych. Odkrycie Shen Nung zostało rozpowszechnione na całe Chiny i wkrótce zielona herbata stała się najbardziej popularnym napojem w kraju. Współczesna nauka ostatecznie zweryfikowała to, co Chińczycy już wiedzieli.
Zieloną i czarną herbatę uzyskuje się z liści rośliny o nazwie camellia sinensis. Główną różnicą pomiędzy nimi jest sposób ich wytwarzania. Zielona herbata nie jest fermentowana, co oznacza, że jej liście są parzone tuż po zebraniu. Dzięki temu nie utleniają się i pozostają zielone. Proces ten sprawia, że składniki aktywne pozostają całkowicie nienaruszone.
Większość korzyści zdrowotnych zielonej herbaty pochodzi z wysokiej zawartość przeciwutleniaczy. Są to tak zwane flawonoidy i polifenole. Zielona herbata zawiera ten sam rodzaj przeciwutleniaczy, który mają świeże owoce. Trzy filiżanki odpowiadają sześciu świeżym jabłkom.
Co jest tak ważnego w przeciwutleniaczach? Przede wszystkim bronią organizm przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami, które są bardzo szkodliwe dla organizmu – mogą powodować raka i inne problemy zdrowotne.
Niektóre z wielu korzyści zdrowotnych płynących z picia zielonej herbaty:
Zielona herbata jest tania i oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Z tego powodu każdy powinien spróbować pić ją przynajmniej przez miesiąc, a później ocenić czy warto. Wypróbuj nasze przepisy na lato z zieloną herbatą w roli głównej.
Frappuccino:
Zmiksuj poniższe składniki:
Iced tea:
Zieloną herbatę trzymaj w gorącej wodzie przez ok. 10-13 minut. Po wyjęciu saszetek dodaj miód, miętę i wanilię. Ostudzić i wstawić do lodówki.
Zdrowego i smacznego!
Dominika Jaworowska
(dominika.jaworowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com