Mimo że nie zawierają zbyt wiele żelaza, zawierają szereg innych cennych właściwości: są naturalnym środkiem krwiotwórczym, a na dodatek cennym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, wapnia, magnezu oraz potasu.
Dzięki zawartości witaminy C oraz mikroelementów buraki chronią przed wirusami. Są cenne w profilaktyce i leczeniu pierwszych objawów przeziębienia oraz grypy. Ze względu na działanie wykrztuśne warto wspomagać się nimi przy suchym kaszlu. Najlepsze efekty przynosi picie soku ze świeżych lub kiszonych buraków.
Czerwona barwa buraków to zasługa przeciwutleniacza – beataniny. Unicestwia on wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Najcenniejsze właściwości ma sok ze świeżych buraków lub syrop uzyskany podczas ich pieczenia (wydrąż otwór w buraku, wsyp do środka cukier, piecz 45 minut w temperaturze 140 stopni, zlej powstający syrop). Poleca się go szczególnie w profilaktyce i leczeniu nowotworów przewodu pokarmowego i pęcherza. Warto także podawać go chorym po chemioterapii.
Badania wykazują, że wypicie 500 ml kwasu buraczanego obniża ciśnienie krwi po kilku godzinach od spożycia. To przede wszystkim zasługa azotanów. Buraki zawierają ich dwadzieścia razy więcej niż inne warzywa. Regularne picie soku lub kwasu buraczanego aż o 10 procent zmniejsza ryzyko poważnych schorzeń układu krążenia i zapobiega nadciśnieniu.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com