W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Zakochaj się w burakach

Opublikowano: 2018-01-19
Zdrowe buraki.
Każdej zimy niepodzielnie królują na straganach i warzywniakach. Warto jednak sięgnąć po nie przez cały rok, by cieszyć się smakiem pysznych dań oraz dbać o zdrowie.

Mimo że nie zawierają zbyt wiele żelaza, zawierają szereg innych cennych właściwości: są naturalnym środkiem krwiotwórczym, a na dodatek cennym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, wapnia, magnezu oraz potasu.

Dzięki zawartości witaminy C oraz mikroelementów buraki chronią przed wirusami. Są cenne w profilaktyce i leczeniu pierwszych objawów przeziębienia oraz grypy. Ze względu na działanie wykrztuśne warto wspomagać się nimi przy suchym kaszlu. Najlepsze efekty przynosi picie soku ze świeżych lub kiszonych buraków.

Czerwona barwa buraków to zasługa przeciwutleniacza – beataniny. Unicestwia on wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Najcenniejsze właściwości ma sok ze świeżych buraków lub syrop uzyskany podczas ich pieczenia (wydrąż otwór w buraku, wsyp do środka cukier, piecz 45 minut w temperaturze 140 stopni, zlej powstający syrop). Poleca się go szczególnie w profilaktyce i leczeniu nowotworów przewodu pokarmowego i pęcherza. Warto także podawać go chorym po chemioterapii.

Badania wykazują, że wypicie 500 ml kwasu buraczanego obniża ciśnienie krwi po kilku godzinach od spożycia. To przede wszystkim zasługa azotanów. Buraki zawierają ich dwadzieścia razy więcej niż inne warzywa. Regularne picie soku lub kwasu buraczanego aż o 10 procent zmniejsza ryzyko poważnych schorzeń układu krążenia i zapobiega nadciśnieniu. 

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
COUNT:31