Zalety jedzenia czosnku
Opublikowano: 2016-09-29
Nie każdy przepada za czosnkiem. Okazuje się jednak, że jest to jeden z najlepszych naturalnych leków, dlatego jeśli nie lubisz jego smaku, dodaj go do ulubionych potraw.
A jakie są zalety jedzenia czosnku?
- Wspomaga pracę serca – idealne dla osób z problemami serca oraz układu krążenia. Czosnek zawiera w sobie substancje, które obniżają ciśnienie i rozkurczają naczynia krwionośne oraz poprawiają ich elastyczność!
- Poprawia trawienie – zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a inulina w nim zawarta hamuje nadmierną fermentację w jelitach, a to z kolei przeciwdziała wzdęciom i zaparciom.
- Wspomaga odchudzanie - przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów, a zawarte w nim olejki eteryczne dają uczucie sytości, dlatego powinien być podstawowym składnikiem każdej potrawy.
- Lek na grypę – jest dobrym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami i przeziębieniami, bo udrażnia drogi oddechowe i obniża gorączkę.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com