Zalety jedzenia czosnku

Opublikowano: 2016-09-29
Prozdrowotne zalety jedzenia czosnku.
Nie każdy przepada za czosnkiem. Okazuje się jednak, że jest to jeden z najlepszych naturalnych leków, dlatego jeśli nie lubisz jego smaku, dodaj go do ulubionych potraw.

A jakie są zalety jedzenia czosnku?

  • Wspomaga pracę serca – idealne dla osób z problemami serca oraz układu krążenia. Czosnek zawiera w sobie substancje, które obniżają ciśnienie i rozkurczają naczynia krwionośne oraz poprawiają ich elastyczność!
  • Poprawia trawienie – zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a inulina w nim zawarta hamuje nadmierną fermentację w jelitach, a to z kolei przeciwdziała wzdęciom i zaparciom.
  • Wspomaga odchudzanie - przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów, a zawarte w nim olejki eteryczne dają uczucie sytości, dlatego powinien być podstawowym składnikiem każdej potrawy.
  • Lek na grypę – jest dobrym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami i przeziębieniami, bo udrażnia drogi oddechowe i obniża gorączkę.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15