Cukier i sól to bez wątpienia najpotrzebniejsze przyprawy w naszej kuchni. Lekarze biją na alarm, że zarówno jeden produkt, jak i drugi ma zły wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Nie musimy całkowicie rezygnować z tych przypraw, o ile stosujemy je z głową i w umiarze. Jeśli jednak nie potrafimy zjeść obiadu bez solenia, oto kilka zamienników tych przypraw.
Zamienniki cukru
Miód
- zawiera witaminy B i C, które poprawiają wygląd skóry;
- działa przeciwzapalnie;
- jest słodszy od cukru;
- kaloryczność zbliżona (łyżeczka: 40 kcal)
Syrop klonowy
- zabija bakterie;
- oczyszcza organizm;
- mniej kalorii niż cukier i miód (łyżeczka: 13 kcal)
Cynamon
- reguluje procesy trawienne;
- pomaga schudnąć;
- obniża poziom cukru we krwi;
- nadaje potrawom słodkawy smak, choć nie zawiera cukru
- kaloryczność mniejsza niż w miodzie i syropie klonowym (łyżeczka: 10 kcal).
Zamienniki soli
Czosnek
- zawiera błonnik, witaminy z grupy B oraz sole mineralne;
- obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu;
- zapobiega przeziębieniom
Imbir
- chroni przed wirusami;
- poprawia krążenie krwi;
- wspomaga odchudzanie
Natka pietruszki
- bogata w cenne dla skóry witaminy A i C oraz żelazo;
- wspomaga trawienie;
- łyżeczka natki to tylko 2 kalorie
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.coom