Zamienniki soli i cukru

Opublikowano: 2015-06-04
Naturalne zamienniki dla soli i cukru.
Nie wyobrażasz sobie życia bez soli i cukru? Istnieją naturalne i zdrowe składniki, które bogate są w cenne składniki i nadają smak potrawom.

Cukier i sól to bez wątpienia najpotrzebniejsze przyprawy w naszej kuchni. Lekarze biją na alarm, że zarówno jeden produkt, jak i drugi ma zły wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Nie musimy całkowicie rezygnować z tych przypraw, o ile stosujemy je z głową i w umiarze. Jeśli jednak nie potrafimy zjeść obiadu bez solenia, oto kilka zamienników tych przypraw.

Zamienniki cukru
Miód

  1. zawiera witaminy B i C, które poprawiają wygląd skóry;
  2. działa przeciwzapalnie;
  3. jest słodszy od cukru;
  4. kaloryczność zbliżona (łyżeczka: 40 kcal)


Syrop klonowy

  1. zabija bakterie;
  2. oczyszcza organizm;
  3. mniej kalorii niż cukier i miód (łyżeczka: 13 kcal)


Cynamon

  1. reguluje procesy trawienne;
  2. pomaga schudnąć;
  3. obniża poziom cukru we krwi;
  4. nadaje potrawom słodkawy smak, choć nie zawiera cukru
  5. kaloryczność mniejsza niż w miodzie i syropie klonowym (łyżeczka: 10 kcal).


Zamienniki soli
Czosnek

  1. zawiera błonnik, witaminy z grupy B oraz sole mineralne;
  2. obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu;
  3. zapobiega przeziębieniom


Imbir

  1. chroni przed wirusami;
  2. poprawia krążenie krwi;
  3. wspomaga odchudzanie


Natka pietruszki

  1. bogata w cenne dla skóry witaminy A i C oraz żelazo;
  2. wspomaga trawienie;
  3. łyżeczka natki to tylko 2 kalorie


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.coom



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15