Zaskocz rodzinę pysznym ciastem – zrób sernik królewski!

Opublikowano: 2019-10-29
Sernikiem królewskim zaskoczysz rodzinę.
Nic tak nie dodaje uroku miłym chwilom spędzonym w rodzinnym gronie jak pyszny obiad zwieńczony rozpływającym się w ustach deserem.

Niezwykły aromat ciasta unoszący się w domu sprawia, że staje się on przytulnym miejscem relaksu i ukojenia. Dzięki temu wspaniałe wspólne chwile zostają z nami na dłużej.

Chyba każdy z nas ma w swojej pamięci smaki i aromaty potraw, które od razu przywołują na myśl dziecięce wspomnienia związane z domem rodzinnym. Jeśli chcemy, by nasze pociechy miały w przyszłości równie miłe skojarzenia z chwilami spędzonymi z bliskimi osobami, postawmy na samodzielnie przygotowane ciasto, które zaskoczy wszystkich!

Wyśmienity sernik królewski

Niezwykle smaczny obiad, pyszne ciasta i niekończące się rozmowy to podstawa rodzinnej uczty. Dla podkreślenia szczególnego nastroju posiłku warto przygotować niebanalny deser, który nasi bliscy będą jeszcze długo wspominać. Przykładem takiego smakołyku jest rozpływający się w ustach sernik królewski. Ma aksamitną konsystencję oraz ciekawy wygląd, który zawdzięcza jasnej masie kontrastującej z ciemnymi spodem i kruszonką. To imponujące ciasto jest naprawdę łatwe w wykonaniu, a sprawdzony przepis gwarantuje, że z powodzeniem upieką je nawet mniej doświadczone gospodynie. Od tej chwili sernik królewski z pewnością stanie się sztandarowym deserem w naszym domu!

Przepis na pyszny sernik

Przygotowanie sernika rozpoczynamy od wyrobienia ciasta na spód i kruszonkę. W tym celu siekamy masło z cukrem pudrem, mąką, dwiema łyżkami kakao oraz jedną łyżeczką Proszku do pieczenia WINIARY. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i oddzielone żółtka z trzech jaj (białka wykorzystamy później). Wszystkie składniki zagniatamy do ich całkowitego połączenia. W tym momencie warto podzielić masę na dwie porcje i schować na pół godziny do zamrażalnika. Dzięki temu łatwiej będzie nam zetrzeć je później na tarce, a ciasto po upieczeniu będzie niezwykle kruche.

W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy serowej. Oddzielone wcześniej białka z pięciu jaj ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy dwa żółtka jaj i dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dokładamy zmielony ser oraz Budyń o smaku waniliowym WINIARY i dalej mieszamy.

Jak piec sernik?

Ostatnim krokiem jest przygotowanie blachy, na której układamy papier do pieczenia. Na jej dno ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną wcześniej połowę masy kakaowej. Następnie wykładamy na nią masę serową, a na jej wierzch ścieramy drugą część ciasta. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i pozostawiamy do ostygnięcia. Na końcu ozdabiamy deser, obsypując go cukrem pudrem.

Wyśmienite ciasto jest gotowe! Jeśli chcemy jeszcze nieco podkreślić jego smak, możemy na przykład podczas przygotowań dodać do masy serowej kandyzowaną skórkę pomarańczową lub otartą skórkę z cytryny. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się, jeśli chcemy zaserwować sernik podczas świątecznej kolacji.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15