Nie powielajmy tego samego błędu. Buraki, nawet jeśli mają być tylko dodatkiem, zasługują na należytą atencję i właściwe przygotowanie,
Przepis na kotlety mielone z buraczkami
Składniki:
• 400 g mięsa mielonego, wieprzowego
• Fix Kotlety mielone Knorr
• 40 g bułki tartej
• 2 jabłka
• 400 g buraków
• Połówka cytryny
• Cukier
• Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
• Tłuszcz rośliny do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Przyrządź mięso mielone. Najpierw przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
2. Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
3. Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
4. Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
5. Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.
ip
fot. Knorr