Autorka przedstawiła pokrótce swoją historię dochodzenia do wiedzy o zbawiennym działaniu zielonych koktajli dla ludzkiego organizmu oraz o odkryciu ciekawych smaków, które mogłby spodobać się również dzieciom.
Prawie 10 stron zajmuje tabela omawiająca składniki odżywcze zawarte w liściach, owocach i warzywach zawierająca: nazwę witaminy czy minerału, gdzie ona występuje oraz funkcje w organizmie.
Ponadto są pełne witamin, soli mineralnych a przede wszystkich chlorofilu, który zwiększa produkcję czerwonych krwinek, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz przynosi niezwykłe korzyści naszym ciałom i umysłom, wzmacniając naturalną regenerację.
W rozdziale trzecim przedstawiono najbardziej znane owoce, warzywa i inne rośliny uzywane w kuchni pod względem ich zawartość i wartości zdrowotnych. Co prawda są wśród nich bardzo orientalne gatunki, jak np. dżakfurt, czy grzyby cremini, ale do Polski sprowadza się coraz więcej produktów z całego świata.
Główną część książki stanowi ponad 150 przepisów i połączonych z pozytywnym ich wpływem na różne dolegliwości, od przeziębień, po przewlekłe choroby, np. budulec kości, zdrowa krew, dawka żelaza, zdrowe krążenie, zdrowa prostata, remedium na łuszczycę, zapobieganie żylakom i wiele innych.
Na koniec autorka przytacza historie ludzi , którzy doświadczyli zbawiennego działania zielonych koktajli poprzez pozbycie się znacznej nadwagi, czy zapalenia okrężnicy, trzustki, alergii czy cukrzycy.
Można sobie myśleć różnie o cudownych właściwościach zmiksowanej surowizny, ale z pewnością nie zaszkodzi spróbować. A nuż pomoże:)
Ada Fis
(redakcja@kobieta40.pl)
"Zielone koktajle. Smoothie dla zdrowia", Victoria Boutenko, Wydawnictwo Vital, 2015