Zioła w kuchni i ogrodzie

Opublikowano: 2020-08-23
Zioła w kuchni i ogrodzie- jak hodować i jakie wybierać?
Zioła i przyprawy powinny być częścią prawidłowo ustalonej diety. Dodawanie ich do posiłków może pomóc w ograniczaniu soli, dlatego warto mieć je pod ręką w kuchni czy ogrodzie, zwłaszcza latem.

Świeże przyprawy są bardzo zdrowe, a smak potrawy doprawionej świeżymi ziołami jest wyjątkowy. Od czego jednak warto zacząć?

Jeśli jesteśmy początkującymi ogrodnikami, lepiej rozpocząć od sadzonek, a nasiona pozostawić doświadczonym hodowcom. Nie warto kupować ziół w supermarkecie. Najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie się na targ lub do sklepu ogrodniczego, gdzie można wybrać wiele ciekawych roślin. Zdrowa roślina ma dużo zawiązków liści, intensywny kolor i elastyczne łodygi. Zioła powinny mieć wyrazisty zapach. Nie kupujmy roślin, które mają uschnięte gałązki lub znajduje się na nich biały nalot. Na początku warto wybrać zioła, które są łatwe w hodowli, ale też przydatne w kuchni. Nie warto wyszukiwać egzotycznych i zbyt oryginalnych przypraw, natomiast postawić na rośliny, w których częścią spożywczą jest liść. Do roślin wieloletnich możemy zaliczyć: rozmaryn, który można dodać do mięs i marynat; lubczyk, który jest doskonały do zup i sosów oraz melisa, która może być dodatkiem do deserów, napojów czy dań rybnych. Rośliny jednoroczne to przede wszystkim: bazylia, która jest idealna do sałatek kuchni śródziemnomorskiej; kolendra, która jest dobra do ciast, pasztetów i pieczeni oraz majeranek, który jest uniwersalną przyprawą do mięs. Zioła kupione w małej doniczce są chwilowym rozwiązaniem, ponieważ są one zbyt małe aby roślina się w nich rozwinęła. Nie mają zapewnionej odpowiedniej wilgoci, kiedy pozostawimy roślinę w takiej małej doniczce mogą długo nie przeżyć. Warto więc każdą roślinę przesadzić we własną doniczkę ceramiczną lub plastikową. Odpowiednim miejscem dla ziół będzie słoneczne miejsce, czyli okno wychodzące na południe lub wschód. Podłoże ziół powinno być stale wilgotne, nie może być jednak przemoczone. Zioła możemy podlewać zwykłą wodą z kranu.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15